Kerum ostao dužan i dao lažne podatke u kampanji?

Youtube

Državno izborno povjerenstvo konstatiralo je u izvješću o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe da je Željko Kerum, kandidat za gradonačelnika Splita, dao neistinite i netočne podatke te da troškove kampanje u iznosu od 361 tisuću kuna nije podmirio.

Utvrdili su to pregledom računa dobavljača. Za više od 100 tisuća kuna troškova, DIP nije dobio očitovanje dobavljača. Unatoč tome što nije podmirio troškove, Kerum je u svom izvješću naveo da su mu prihodi iznosili koliko i rashodi – 475 tisuću kuna. Bilanca štima u lipu.

Poseban račun Kerum je zatvorio odmah nakon izbora, a DIP je, prema podacima poslovne banke, utvrdio da Kerum nije imao na njemu prometa. Kerum nije uplatio vlastita sredstva na račun iako je u izvješću prijavio 464 tisuću kuna vlastitih sredstava kao prihod izborne promidžbe, navodi se u izvješću.

Kerum inače u kampanji nije prijavljivao prihode i rashode, pravdao se tada da nema vremena za zbrajanje i oduzimanje, a vremena, čini se, nije našao ni kada je cijela priča završila. Optužio je protukandidata Oparu da ga financira građevinska firma koja dobiva poslove u Gradu i Županiji. Kandidatu HDZ-a i novom splitskom gradonačelniku, DIP nije pronašao zamjerke. Uprihodio je 534 tisuću kuna, a potrošio 715 tisuća kuna.

Opara je nedavno kao gradonačelnik potpisao zaključak o naknadi troškova izborne promidžbe po kojem će se iz gradske blagajne isplatiti troškovi promidžbe u kampanji. Kerum dobija 71 tisuću kuna, a Opara osam tisuća kuna manje, jer je Kerum u dva kruga dobio veći broj glasova od pobjednika izbora.

Pravo na naknadu ostvarila je i Marijana Puljak, predsjednica Pametno, jer je dobila više od 10 posto glasova. Kazala je kako će s tih 40 tisuća kuna zatvoriti financijsku konstrukciju. Izvješće DIP-a navodi da je potrošila 109 tisuća kuna, a uprihodila 55 tisuća.

Tri kandidata prikazala su 0 kuna troškova i prihoda. Ante Čikotić iz Mosta, koji je u kampanju ušao par tjedana prije izbora, nakon što se povukao Robert Pauletić, Mihael Darko Burazin iz HRAST-a, zapamćen kao organizator prosvjeda protiv predstave Olivera Frljića na Marulićevim danima te, što je iznenađenje, bivši gradonačelnik Ivo Baldasar.

Nije jasno kako su mu rashodi 0 kuna kada je Split uoči izbora bio oblijepljen silnim Baldasarovim plakatima na kojima je bivši šef splitskog SDP-a vojevao za turizam, grad, sport i ostalo.

Ako izuzmemo ova tri ekstremna slučaja promidžbe u kampanji bez troškova, najštedljivi je bio Goran Jugović, kandidat nezavisne liste Dišpet. Jugović je na promidžbu uspio potrošiti manje od tisuću kuna, a uprihodio je 1.100 kuna.

Skroman je bio i Dragan Markovina, lider Nove ljevice, koji je potrošio 11 i pol tisuća kuna. Državno izborno povjerenstvo navelo je kako Burazin i Baldasdar nisu objavili niz traženih podataka, Kerum je, pak, sve objavio, ali je u izvješću dobio i najveći prostor za uočene nepravilnosti, piše Index.