KBC Zagreb obilježio deset godina objedinjenog hitnog prijema

KBC Zagreb u ponedjeljak je svečano obilježio deset godina Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, prvog centralnog hitnog prijema u Hrvatskoj, kroz koji danas dnevno prođe između 350 i 400 pacijenata za sve medicinske specijalnosti, osim hitne psihijatrije i hitne pedijatrije.

U središnjoj hitnoj službi najvećeg hrvatskog KBC-a dežuraju kirurzi, internisti i neurolozi i drugi specijalisti  24 sata dnevno, a opremljen je laboratorijem, ultrazvukom, CT-om, digitalnim rendgenom i reanimacijskim dvoranama.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je da je odjel hitne na Rebru ustrojen na zavidnoj europskoj razini, kroz njega dnevno prođe između 350 i 400 pacijenata, od kojih se njih oko 10 posto hospitalizira, a dvadesetak ih se ostavlja na opservaciji.

Riječ je o teškom i zahtjevnom poslu koji zahtijeva brzu i točnu reakciju, naglasio je Ćorušić.

Objedinjeni hitni prijem utemeljen je 2007. godine tijekom obnove i nadogradnje Rebra, što je tada bio prvi takav projekt u Hrvatskoj. Naime, do tada svaka klinika na Rebru imala je zasebnu ambulantu za hitne slučajeve,

Tadašnji ravnatelj KBC-a akademik Željko Reiner na prigodnoj se svečanosti prisjetio složenih priprema u pogledu kapaciteta i kadrova, koji, istaknuo je, ni danas nisu dostatni.

“Imamo premalo specijalista hitne medicine i zapravo u toj službi još uvijek sudjeluju specijalisti raznih grana”, istaknuo je Reiner. (Hina)