KBC Zagreb: 30 godina od prve transplantacije srca

Svečanost obilježavanja triju obljetnica KBC-a Zagreb

Više od 300 transplantacija srca u proteklih 30 godina obavljeno je u Klinici za kardijalnu krirugiju KBC-a Zagreb, a od prve transplantacije stalno se razvijaju nove metode liječenja i znanstveni rad koji je doveo do prepoznatljivosti hrvatske medicine na međunarodnoj razini, istaknuto je u srijedu na obilježavanju 30 godina transplantacije srca, 10 godina primjene mehaničke cirkulacije kod zatajenja srca i 20 godina djelovanja Klinike za kardijalnu kirurgiju.

Prvu transplantaciju srca obavio je Josip Sokolić s timom liječnika i medicinskih sestara KBC-a Zagreb 30. rujna 1988. godine.

Predstojnik Klinike Bojan Biočina podsjetio je kako je Hrvatska danas u samom svjetskom vrhu s 10 transplantacija srca na milijun stanovnika.

“Na presađivanje srca se čeka ovisno o stupnju hitnosti – hitni pacijenti čekaju nekoliko tjedana, a oni koji su stabilniji nekoliko mjeseci. Čekanje je bitno olakšano uvođenjem mehaničke cirkulacijske potpore, odnosno mogućnošću ugradnje srčane pumpe ili umjetnog srca, što omogućuje da pacijent do transplantacije bude siguran i u dobrom stanju”, kazao je Biočina.

Istaknuo je kako se s primjenom mehaničke srčane potpore u KBC-u Zagreb počelo prije 30 godina, no program je prekinut 1995. a zatim obnovljen 2008. godine.

“Radi se o umjetnoj cirkulaciji – kad srce ne može raditi samo, tada mu se uz pomoć pumpe ili mehaničkog srca omogućuje da dočeka transplantaciju, a ako ne može biti transplantiran da ostatak života živi dulje i kvalitetnije”, rekao je Biočina.

Zatajenje srca postaje epidemija

Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić upozorio je da zatajenje srca danas postaje epidemija i veliki javnozdravstveni problem koji pogađa dva posto populacije, a kod starijih od 65 godina čak svakog desetog čovjeka.

Od srčanih bolesti, poput infarkta miokarda, srčanih aritmija i prirođenih bolesti srca, u Hrvatskoj godišnje umire oko 25.000 ljudi, i te su bolesti vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

Zatajenje srca krajnja je faza bolesti srca protiv koje danas postoji moćno oružje – transplantacija srca kao zlatni standard u liječenju teških oblika zatajenja srca i potpuno novi svijet mehaničkih srčanih crpki, kaže Miličić.

“Mi smo među zemljama poznatim u svijetu po liječenju zatajenja srca. To je jedan od glavnih brendova hrvatske medicine, posebno KBC-a Zagreb. Također, među prvima smo počeli ugrađivati srčane pumpe i mehaničke crpke”, naglasio je.

Miličić je nedavno izabran za predsjednika Europskog komiteta za uznapredovalo zatajenje srca, te će govoriti na “Brano meetingu”, koji se ovih dana održava u Zagrebu, a okuplja stručnjake iz cijelog svijeta koji raspravljaju o farmakološkim i tehnološkim mogućnostima liječenja zatajenja srca.

Svečanosti je bio nazočan i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je ocijenio kako se radi o velikim obljetnicama hrvatske medicine, koje uključuju briljantne rezultate koje Hrvatska bilježi na tom području.