KBC Split dobio Centar za medicinu spavanja za djecu

Hina

Splitska bolnica u srijedu je dobila više od 750 tisuća kuna vrijedan Centar za medicinu spavanja za djecu u Klinici za dječje bolesti, zahvaljujući donacijama Rotary klubova iz Splita, Solina i Kaštela.

 Bolnica je za uređenje Centra uložila 250 tisuća kuna, dok su od donacija kupljeni novi uređaji za najsuvremeniju dijagnostiku i liječenje poremećaja spavanja u humanitarnoj akciji “Zajedno za najmlađe”. Uz dva uređaja, Centar je dobio i medicinske krevete te prikladni namještaj, dok će po četiri liječnika i medicinske sestre završiti specijalnu edukaciju za rad s najmlađima.

 Da je riječ o multifunkcionalnom centru u kojem će se tijekom dana obavljati EEG pregledi i snimanja, a tijekom noći polisomnografija, potvrdio je predstojnik Klinike za dječje bolesti Veselin Škrabić.

 U bolnici su uvjereni da će otvaranjem centra poboljšati kvalitetu obrade i liječenja mladih bolesnika, te pridonijeti boljoj dijagnostici problematike vezano za spavanje te za događanja tijekom noći. 

 Bivši pročelnik Klinike Marijan Saraga naveo je kako postoji puno neuroloških bolesti koje se događaju u snu, kao što je primjerice prestanak disanja kod djece, neke vrste epilepsije i konvulzija. Istaknuo je kako ima veći broj djece s takvim problemima, pa je zahtjev za spomenutim pretragama prilično velik.

 “Rotaryijanci su potaknuli svoje prijatelje po svijetu da nam daju novac, ali smo i mi dijelom sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Zahvaljujući ovom Centru postat ćemo najprominentnija klinika, moći ćemo poremećaj spavanja raditi na vrlo dobar i detaljan način”, izjavio je Saraga.

 Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović je prilikom otvaranja Centra rekao da je to pokazatelj kako se zajedničkim radom može postići sjajan rezultat, te kako mogu svi zajedno napredovati i biti bolji.

 Goran Račić iz Rotaryija napomenuo je da je projekt trajao 18 mjeseci, a odradila su ga tri kluba. Prije tri godine su odradili još jedan projekt za splitsku bolnicu kada su sa 130 tisuća dolara uredili Intenzivnu skrb Neurokirurgije.