Povezite se

Politika

KBC Split bori se s nedostatkom opreme i kadra, želi status bolnice od državnog interesa

Objavljeno

-

Nedostatak adekvatne opreme i kadra veliki je problem KBC-a Split koji se bori sa starim aparatima i listama čekanja, dok pritisak pacijenata postaje sve jači.

Vodstvo i osoblje žele da KBC Split dobije status bolnice od državnog interesa jer drže da je dugo bio zapostavljen u kadrovskom smislu, ali i u nabavci opreme i izgradnji infrastrukture, pa mu treba više vremena da dostigne standard nekih bolnica na sjeveru zemlje.

Novi uređaj za smanjenje lista čekanja

“Zadnjih smo godina inzistirali na žurnoj nabavci uređaja za magnetsku rezonancu (MR) jer je cijela bolnica koristila jedan MR starosti 12 godina. Novi uređaj će pomoći unaprjeđenju kvalitete rada i da smanjimo, a možda i zaustavimo, postojeće liste čekanja”, kaže u razgovoru za Hinu voditelj Kliničkog zavoda za radiologiju KBC Split Krešimir Dolić.

No, nedostatak kadra i opreme nije glavni razlog za stvaranje dugih lista čekanja, već su uzroci i loša trijaža pacijenata, hiperprodukcija indikacija za dijagnostičke pretrage zbog nepoštivanja stručnih smjernica, a dijelom i nedostatak građanske odgovornosti. 

Pacijenti koji relativno brzo dobiju termin ne pojavljuju se u zakazano vrijeme, ne odjavljuju termin i tako se stvaraju liste čekanja, kaže Dolić.

Unatoč tome, tvrdi, u Kliničkom zavodu za radiologiju, kroz koji dnevno prođe do 800 pacijenata, u većoj mjeri uspijevaju zadovoljiti akutne potrebe za dijagnostičkim pretragama.

Još do nedavno koristili su analognu aparaturu, točnije zastarjeli rentgenski film i bili jedini radiološki odjel u državi koji nije bio digitaliziran.

Ipak, u zadnje dvije godine stvari se kreću na bolje jer su dobili dva nova CT uređaja, prije godinu dana prvi RTG digitalni aparat, a ove godine i digitalni mamograf.

Digitaliziran je i dio postojeće analogne aparature, a iza Uskrsa očekuju još jedan digitalni RTG uređaj. Cilj im je obnoviti svu opremu s obzirom da i danas na odjelu imaju aparat star nevjerojatnih 30 godina, na kojem snimaju djecu i odrasle.

Praktički sva dijagnostika događa se u KBC-u

Splitski KBC je nakon zagrebačkog druga bolnica po važnosti u Hrvatskoj, koja godišnje primi od pola do milijun pacijenata iz cijele Dalmacije, susjedne Bosne i Hercegovine, te u sezoni brojne turiste.

No, dok je splitski KBC jedina velika bolnica u regiji, kojoj gravitira i do milijun ljudi, u Zagrebu isti broj ljudi na raspolaganju ima sedam bolnica. 

“Problem je što više nemamo ni Dom zdravlja koji je bio neka vrsta brane prema bolnici. Tako se praktički sva dijagnostika događa u KBC-u, a potrebe onkoloških pacijenata, kojih je sve više u postotku ukupnih pacijenata, iz godine u godinu sve su veće”, kaže Dalić.

Kada je u pitanju zdravstvo, svi trebamo imati jednaki standard. Potrebe su velike jer su od ranije ostale dubioze koje treba sanirati. “Mislim da zaslužujemo više pažnje i kad nešto tražimo, to je zato što Split kao centar regije to zaslužuje”, istaknuo je.

Politika

HSP pozvao predstavnike vlasti da zabrane simbole totalitarnih režima

Published

on

Predsjednik HSP-a Karlo Starčević

Hrvatska stranka prava (HSP) u utorak je pozvala predstavnike vlasti da žurno donesu Zakon o zabrani i isticanju simbola totalitarnih režima – i nacističkih i komunističkih – u hrvatskom javnom prostoru, a u svjetlu rezolucije Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe.

Ocijenivši kako vladajući prešućuju donošenje rezolucije, kao i državni mediji, iz HSP-a su najavili kako će svim relevantnim državnim institucijama dostaviti pismeni prijedlog u kojem traže zabranu isticanja totalitarnih simbola. U suprotnom, najavili su, obratit će se EP-u, tijelu koje je i donijelo rezoluciju.

Europski parlament  je 19. rujna usvojio rezoluciju osudivši i izjednačivši nacističke i komunističke zločine, kao i zločine ostalih režima. Rezolucija je u Hrvatskoj dočekana s oprečnim reakcijama, podržavanjem ili osporavanjem zbog, kako se navodi, izjednačavanja nacizma i komunizma.

Predsjednik HSP-a Karlo Starčević je napomenuo da su neke europske zemlje zabranile isticanje nacističkih i komunističkih simbola pa je pozvao i hrvatske vlasti da učine isto jer su “među ostalim, nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću”.

Starčević smatra da simboli kojim se veliča “totalitarni jugoslavenski komunistički režim prikriveno i propagiraju taj zločinački sustav”.

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović bijesan ali i bezobrazan prema Kolindi: “Koja je to moralna hijena iza tog bijednog čina”

Published

on

Koja podlost. Izbjegao je vukovarsku kolonu sjećanja a sad se oglašava nekulturno i bijesno prema Kolindi Grabar Kitarović. Evo pročitajte što je predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović na svom Facebook profilu napisao za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i njeno pomaganje ranjenom vojniku u Vukovaru, kojeg je pridržala dok je položio krunicu na križ.

“Gledam jučerašnji tv prilog s Ovčare, u kojem predsjednica i ‘vrhovna zapovjednica’ perfidno ‘pripomaže’ ranjenom hrvatskom vojniku da položi krunicu na križ. Trenutak kasnije novinar nam pojašnjava kako se radi o pripadniku specijalnih postrojbi, ranjenom u incidentu u Afganistanu, kojom prilikom je, na užas cijele Hrvatske, smrtno stradao jedan njegov suborac”, piše Milanović i nastavlja:

“Tko je TV ekipi otkrio/la identitet hrvatskog specijalca i namjerno doveo/la do toga da se objavi njegova slika, a sve kako bi istaknuo/la ‘brižnost’ naše predsjednice? Koja moralna hijena stoji iza ovog bijednog čina? Radi se, prije svega, o sasvim ozbiljnom kaznenom djelu, s jasno izraženom namjerom izlaganja riziku zaštićene osobe i više državne vrijednosti, s namjerom pribavljanja osobne koristi.”

“Pri svemu ovom nebitno je hoće li se vojnik ikada vratiti u djelatni sastav – njegov identitet je zauvijek TAJNA. Svjestan je toga, kao vojnik, bio i ministar obrane koji je štitio njegov identitet kada ga je posjetio u bolnici.

Imamo potpuno nedoraslu i nezrelu predsjednicu. O moralu da i ne govorim.

Najveća su opasnost za hrvatsku vojsku etički i politički obezglavljeni lideri. Prvo ih u nedogled zadržavaju u odavno besmislenim misijama, a onda ih, ranjene, kao sitan kusur rabe u svojim sitnim političkim kockarlucima”, napisao je Milanović.

Dodao je još da se radi o teškom kaznenom djelu jer je otkriven identitet hrvatskog vojnika, koji zauvijek treba biti tajan.

Gledam jučerašnji tv prilog s Ovčare, u kojem precjednica i ‘vrhovna zapovjednica’ perfidno ‘pripomaže’ ranjenom…

Objavljuje Zoran MilanovićUtorak, 19. studenoga 2019.

Ucitavanje vijesti

Politika

Izbačeni HDZ-ovci pisali Plenkoviću i čekaju njegov odgovor na deset pitanja

Published

on

Časni sud zagrebačkog HDZ-a u četvrtak navečer je jednoglasno donio odluku da osam HDZ-ovaca zbog spornih objava u Viber i WhatsApp grupama u kojima se širio govor mržnje, kazni najstrožom kaznom – izbacivanjem iz stranke.

Odlučeno je da se isključe Božo Medić, Ante Jelčić, Anita Prka Đurašić, Ante Šimunović, Vedran Černy, Vlado Kolak, Miro Boras i Krasnodar Raguž.

Sedam od osam izbačenih HDZ-ovaca danas je pisalo šefu stranke Andreju Plenkoviću te ostalim čelnicima stranke, javlja Jutarnji list.

U pismu upućenom vrhu stranke, zagrebačkom gradskom odboru i Časnom sudu stoji kako su iz medija saznali da se protiv njih vodi stegovni postupak te da su isključeni iz članstva HDZ-a, prenosi N1.

Nakon toga potpisnici pisma ističu da od strane Gradskog odbora nisu obavješteni da se protiv njih vodi bilo kakav postupak, odnosno da im nije dostavljen akt kojim ih se tereti, niti su pozvani da nazoče bilo sjednici Gradskog odbora, bilo da iznesu obranu pred Časnim sudom. 

Dalje kroz pitanja upućena predsjedniku i vrhu stranke mole pojašnjenje i odgovore:

1. Po kojim odredbama Statuta HDZ-a, Pravilnika o radu časnih sudova i Poslovnika o radu Gradskog odbora je stegovni postupak proveden?

2. Možete li mi dostaviti pismeno kojim me se tereti i dokaze uz njega kako bih uopće saznao što mi se to točno stavlja na teret?

3. Mogu li saznati je li članovima Gradskog odbora prije odlučivanja na telefonskoj sjednici dostavljeno pismeno kojim me se tereti i dokazi uz njega?

4. Možete li mi dostaviti zapisnik s održane telefonske sjednice iz kojeg bi bilo razvidno kako su članovi Gradskog odbora pojedinačno glasovali o mom upućivanju na Časni sud?

5. Možete li mi dostaviti odluku kojom me Gradski odbor upućuje na Časni sud?

6. Mogu li saznati je li članovima Časnig suda prije odlučivanja dostavljeno pismeno kojim me se tereti i dokazi uz njega?

7. Zašto nisam pozvan da iznesem svoju obranu pred Časnim sudom?

8. Možete li mi dostaviti zapisnik sa održane sjednice Časnog suda iz koje bi bio razvidan tijek iste, kao i kako su članovi pojedinačno glasovali o mom isključenju?

9. Možete li dostaviti obrazloženu odluku o mom isključenju iz članstva HDZ-e s uputom o pravnom lijeku kako bi mogao izjaviti žalbu Visokom časnom sudu?

10. Možete li mi dostaviti primjerak važećeg Pravilnika o radu časnih sudova HDZ-e kako bih znao po kojoj proceduri mogu braniti svoja prava i interese?

Potpisnici pisma nadaju se žurnom odgovoru.

Nacionalno/N1

Ucitavanje vijesti

Najčitanije