Povezite se

Politika

KBC Split bori se s nedostatkom opreme i kadra, želi status bolnice od državnog interesa

Objavljeno

-

Nedostatak adekvatne opreme i kadra veliki je problem KBC-a Split koji se bori sa starim aparatima i listama čekanja, dok pritisak pacijenata postaje sve jači.

Vodstvo i osoblje žele da KBC Split dobije status bolnice od državnog interesa jer drže da je dugo bio zapostavljen u kadrovskom smislu, ali i u nabavci opreme i izgradnji infrastrukture, pa mu treba više vremena da dostigne standard nekih bolnica na sjeveru zemlje.

Novi uređaj za smanjenje lista čekanja

“Zadnjih smo godina inzistirali na žurnoj nabavci uređaja za magnetsku rezonancu (MR) jer je cijela bolnica koristila jedan MR starosti 12 godina. Novi uređaj će pomoći unaprjeđenju kvalitete rada i da smanjimo, a možda i zaustavimo, postojeće liste čekanja”, kaže u razgovoru za Hinu voditelj Kliničkog zavoda za radiologiju KBC Split Krešimir Dolić.

No, nedostatak kadra i opreme nije glavni razlog za stvaranje dugih lista čekanja, već su uzroci i loša trijaža pacijenata, hiperprodukcija indikacija za dijagnostičke pretrage zbog nepoštivanja stručnih smjernica, a dijelom i nedostatak građanske odgovornosti. 

Pacijenti koji relativno brzo dobiju termin ne pojavljuju se u zakazano vrijeme, ne odjavljuju termin i tako se stvaraju liste čekanja, kaže Dolić.

Unatoč tome, tvrdi, u Kliničkom zavodu za radiologiju, kroz koji dnevno prođe do 800 pacijenata, u većoj mjeri uspijevaju zadovoljiti akutne potrebe za dijagnostičkim pretragama.

Još do nedavno koristili su analognu aparaturu, točnije zastarjeli rentgenski film i bili jedini radiološki odjel u državi koji nije bio digitaliziran.

Ipak, u zadnje dvije godine stvari se kreću na bolje jer su dobili dva nova CT uređaja, prije godinu dana prvi RTG digitalni aparat, a ove godine i digitalni mamograf.

Digitaliziran je i dio postojeće analogne aparature, a iza Uskrsa očekuju još jedan digitalni RTG uređaj. Cilj im je obnoviti svu opremu s obzirom da i danas na odjelu imaju aparat star nevjerojatnih 30 godina, na kojem snimaju djecu i odrasle.

Praktički sva dijagnostika događa se u KBC-u

Splitski KBC je nakon zagrebačkog druga bolnica po važnosti u Hrvatskoj, koja godišnje primi od pola do milijun pacijenata iz cijele Dalmacije, susjedne Bosne i Hercegovine, te u sezoni brojne turiste.

No, dok je splitski KBC jedina velika bolnica u regiji, kojoj gravitira i do milijun ljudi, u Zagrebu isti broj ljudi na raspolaganju ima sedam bolnica. 

“Problem je što više nemamo ni Dom zdravlja koji je bio neka vrsta brane prema bolnici. Tako se praktički sva dijagnostika događa u KBC-u, a potrebe onkoloških pacijenata, kojih je sve više u postotku ukupnih pacijenata, iz godine u godinu sve su veće”, kaže Dalić.

Kada je u pitanju zdravstvo, svi trebamo imati jednaki standard. Potrebe su velike jer su od ranije ostale dubioze koje treba sanirati. “Mislim da zaslužujemo više pažnje i kad nešto tražimo, to je zato što Split kao centar regije to zaslužuje”, istaknuo je.

Politika

Domovinski pokret: Fotografiranje sa Škorom ne znači i postanak dijela platforme

Published

on

Domovinski pokret Miroslava Škore poručio je u ponedjeljak da pozdravlja razgovore sa svim akterima koji imaju ideju kako promijeniti Hrvatsku nabolje, no i kako to ne znači i da će svatko tko se fotografira sa Miroslavom Škorom nužno postati dio platforme Domovinskog pokreta.

“U povodu brojnih upita o značenju fotografije gospodina Stjepe Bartulice s Miroslavom Škorom i Timom Oreškovićem, izvještavamo javnost kako Domovinski pokret pozdravlja razgovore sa svim akterima koji imaju ideju kako promijeniti Hrvatsku nabolje, no to ne znači i da će svatko tko se fotografira s Miroslavom Škorom nužno postati dio platforme Domovinskog pokreta”, stoji na facebok stranici Domovinskog pokreta.

Poručuju i da ih veseli što okupljaju širok spektar kvalitetnih ljudi, bilo kao kandidate na listama, bilo kao savjetnike u izradi programa za razna područja, a o konkretnim imenima i njihovim ulogama javnost će, dodaju, biti pravovremeno obaviještena.

Ucitavanje vijesti

Politika

Nikola Mažar: ” HDZ sve jači, osjeti se to u zraku, ne samo u Vukovaru nego u cijeloj Slavoniji

Published

on

Nikola Mažar/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Povjerenik za vukovarski HDZ Nikola Mažar u N1 Studiju uživo rekao je da HDZ u Vukovaru trenutno ima više od 1500 članova i da svakodnevno dobiva pozive brojnih simpatizera i članova, koji se žele uključiti, odnosno aktivnije sudjelovati u kampanji.

„Osjeti se to u zraku, HDZ je sve jači, ne samo u Vukovaru nego u cijeloj Slavoniji. Vukovarci su mudri i pametni, trpjeli su puno, a imaju i inat, znat će procijeniti tko je onaj tko donosi prosperitet, mir i zajedništvo“, poručio je.

U polemike oko Penave nije htio ulaziti, poručio je tek da svatko ide svojim putem, i da, iako HDZ više nema vlast, izbori su već dogodine, a HDZ snažan.

„HDZ je imao nekoliko teških udara, sjetite se da je pokušan i puč, a svaki put smo izašli sve jači i snažniji“, rekao je uz poruku da će, nakon što pobijede na izborima, odlučiti s kim će u koaliciju.

Na temu ratnih zločina, rekao je da neće mirovati dok se posljednji nestali ne pronađe.

„To je bolna tematika, još se traže i iz drugog svjetskog rata počinitelji zločina, potrebno je vrijeme“, zaključio je i ponovio sve što je učinjeno za mandata ove Vlade.

Za ćirilicu, poručio je, još u Vukovaru nije vrijeme.

„Ja sam bio na prosvjedima protiv uvođenja ćirilice, Milanović je htio napraviti kaos i iskoristiti Vukovar. Nije još vrijeme. Preduvjet je da se pronađu svi nestali i vrati mir, a onda možemo razgovarati“, poručio je i naglasio da će voditi afirmativnu i kampanju zajedništva, a o svojoj kandidaturi na lokalnoj razini kaže da će razmišljati nakon parlamentarnih izbora, prenosi N1.

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković pojasnio bit Jandrokovićeve poruke Raspudiću

Published

on

Na svečanosti uručenja ugovora važnih za Grad Zadar predsjednik Vlade Andrej Plenković tom je prigodom odgovarao i na pitanja novinara i komentirao kampanju za predstojeće parlamentarne izbore, koji će se održati 5. srpnja.

Plenković je komentirao reakciju predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, koji je na izjavu Nina Raspudića da ulazi u politiku i da će loviti Jandrokovića, rekao da on ima troje djece s istom ženom.

“Nisam ja primijetio da gospodin, dok je bio u poziciji van politike i kritike, da je štedio bilo koga u politici pa pretpostavljam da neće valjda prvi dan zaplakati ako dobije neki odgovor”, rekao je Plenković.

“Pročitajte što je pisao o Jandrokoviću i meni, kad to vidite, onda ćete znati o čemu govorim. Riječ je o licemjerstvu, to je bit Jandrokovićeve poruke”, istaknuo je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije