KBC Split: 79 zdravstvenih djelatnika dobilo po 600 kuna od Županije

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u srijedu je uime Županije donirao bonove u vrijednosti od po 600 kuna za 79 medicinskih djelatnika – liječnika, medicinskih sestara, tehničara i spremačica u splitskom KBC-u, koji su na “prvoj crti” obrane od covid-19.

Kako je priopćeno iz Županije, donacija je znak zahvalnosti djelatnicima za njihove nadljudske napore u borbi s pandemijom, a donaciju je župan uručio predstojniku Klinike za infektologiju splitskog KBC-a, dr. Ivi Iviću.

“Iz proračunskih sredstava odlučili smo svakom tom djelatniku, heroju, na prvoj crti darovati bon u vrijednosti od 600 kuna, a veseli me i što su danas stigla dva vrijedna uređaja za bolnicu, nakon prethodna dva, što je pokrenulo lavinu dobrote, odnosno donacija”, kazao je župan Boban.

Dr. Ivić je istaknuo kako medicinsko osoblje u splitskom KBC-u ima veliku količinu posla u vezi s epidemijom koronavirusa.

“Ljudi su napeti i umorni, ali neka im ovo bude jedna svjećica koja će im osvijetliti naredne dane. Vaša donacija zaista je pokrenula lavinu pa smo tako dobili još pet uređaja od Turističke zajednice Grada Splita, tako da smo praktički zadovoljili naše potrebe. Čeka nas još težak posao, neće biti lako, ali dat ćemo sve od sebe”, rekao je dr. Ivić koji je objasnio kako je riječ o visokoprotočnim uređajima za oksigenaciju koji su sada u upotrebi u splitskoj bolnici.

Po njegovim riječima u skrbi bolesnika najveći je problem opskrba kisikom. “Prva faza je obični protok do 16 litara kisika u minuti pomoću nosne cjevčice ili maske. Oni koji su teže bolesni, ovaj uređaj im omogućava da ih opskrbimo sa 60 litara protoka u minuti i za jedan dobar dio tih bolesnika koji su došli u fazu da trebaju tolike količine kisika, to znači da bi mogli izbjeći respirator,” kazao je dr. Ivić.

Dodao je kako je dosadašnje iskustvo u splitskom KBC-u pokazalo da su “od troje bolesnika dva uspjeli dovesti do ozdravljenja uz pomoć tog uređaja”.
“Prije tih uređaja svi takvi bolesnici morali su na respirator, a poznato je da je to način liječenja koji je dugotrajan kada se radi o covid-u i za te bolesnike znači visoku smrtnost, skoro 70 posto,” rekao je dr. Ivić.