KBC Rijeka apelira građanima da daruju krv

Riječki KBC uputio je hitan apel darivateljima krvi. Zalihe su znatno smanjene i stanje je ozbiljno.

Iz KBC-a umiruju građane da ničiji život nije ugrožen, no što prije su potrebne nove doze krvi KBC Rijeka skrbi za čak tri županije.

“U srijedu smo se odlučili pozvati sve građane, upućujemo apel građanima da dođu darivati krv jer su se rezerve snizile na takvu razinu da je situacija kritična”, istaknula je Snježana Buneta Skorup, voditeljica Jedinice za prikupljanje krvi. Dodala je kako je poseban problem bio sa krvnom grupom A, koje je u srijedu bilo svega 20-ak doza. Smatra da sve planirane akcije neće biti dovoljne da se popune zalihe i da se normalizira stanje.

Buneta Skorup je istaknula kako je KBC Rijeka regionalni centar za transfuzijsku medicinu koji prikuplja krv na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. “Obaveza nam je osigurati dozama krvi sve zdravstvene ustanove na tom području. Naše potrebe na godišnjoj razini su oko 25.000 doza, što znači da na mjesečnoj razini treba prikupiti do 2.100 doza kako bismo uspjeli podmiriti potrebe”, rekla je.

Dodala je kako krv mogu darivati svi, neovisno o stanju na zalihama, a apel je upućen upravo za one krvne grupe koje su bile kritične. “Darivanje krvi je najhumaniji čin svakog pojedinca, strahu nema mjesta jer se daruje nešto što život znači, poklanja se nešto što pomaže svim pacijntima. Život je samo jedan, a doza ga može spasiti”, poručila je.