KBC Osijek: Pušten u rad uređaj za razbijanje kamenca vrijedan tri milijuna kuna

Hina

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je na Zavodu za urologiju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Osijek pustio u rad novi litotriptor – uređaj za razbijanje bubrežnih kamenaca, za koji je Ministarstvo zdravstva izdvojilo tri milijuna kuna.

“Zadovoljstvo je kupiti nove uređaje onima koji imaju rezultate rada, a litotriptor za osječku urologiju je dokaz kako ih smatramo vrhunskim stručnjacima i šteta je da nisu imali uređaj godinu dana. To smo sada omogućili i na tome tragu ćemo nastaviti”, rekao je Kujundžić.

Nabavljena dva uređaja za dijagnostiku i liječenje bubrežnih kamenaca

Pročelnik Zavoda za urologiju Oliver Pavlović naglasio je da su ove godine nabavili dva skupa uređaja koji će pomoći u dijagnostici i liječenju bubrežnih kamenaca.

“Danas je pušten u rad litotriptor kojim je omogućeno izvantjelesno mrvljenje kamenaca”, rekao je Pavlović pojasnivši da je to bezbolna metoda kojom uređaj usmjerava udarne valove na kamenac koji se raspada, a pacijent te sitne fragmente izmokri i u potpunosti se rješava zdravstvenih problema.

U Zavodu su nedavno dobili i uređaj za minimalno invazivne operativne zahvate, kojim se uklanja kamenac bez reza korištenjem prirodnih otvora u ljudskom tijelu. I njega je nabavilo Ministarstvo zdravstva, a također je vrijedan milijuna kuna.

Pavlović je posebno zadovoljan nabavkom litoriptora jer su osječki pacijenti zadnjih godinu dana morali ići na liječenje u Zagreb, a sada više neće morati prevaljivati taj daleki put.

Ravnatelj KBC-a Željko Zubčić istaknu je važnost dva nova uređaja za razvoj Zavoda za urologiju, koji je već desetljećima Referentni centar za razbijanje kamenaca.

“Također smo uredili dva prostora u kojima su uređaji smješteni. U tijeku je provedba javne nabave za salu za kateterizaciju srca, stigle su dvije valjane ponude i slijedi odluka o odabiru. Očekujem da će do jeseni biti u funkciji”, rekao je Zubčić dodavši kako KBC-u Osijek nedostaje još opreme.

Trenutno se ne razmišlja o poskupljenju dopunskog osiguranja

Kujundžić je pohvalio vodstvo osječkog KBC-a jer je uspješno apliciralo na EU fondove. “Za objedinjeni hitni prijam i dnevne bolnice osigurano je 70 milijuna kuna i uvjeren sam da će oni to znati primjereno rasporediti na ono što im je najnužnije”, dodao je.

Na pitanje hoće li poskupiti dopunsko zdravstveno osiguranje Kujundžić je odgovorio kako o tome u ministarstvu trenutno ne razmišljaju. “U pripremi je Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, u kojemu će biti razmotreno sve kako bismo sustav učinili održivim i kako ne bismo ostavljali dugove u zdravstvu”, kazao je.

Osam milijardi duga u zdravstvu je uteg koji sustav vuče nazad, zato treba otvoriti dijalog, uvažiti sve koji nude konstruktivne prijedloge i izabrati najbolje rješenje. “Ne želim ništa prejudicirati, sustav treba odgovorno osmisliti da ubuduće ne stvaramo dugove”, poručio je Kujundžić. (H)