KB Dubrava: Moramo paziti da se bolesnicima stanje ne pogorša

Hina

Najveća covid bolnica, ona u zagrebačkoj Dubravi, 60 posto je popunjena. Među zaraženima ima i liječnika i medicinskih sestara. Koordinator bolničkog liječenja pacijenata oboljelih od covida je Ivica Lukšić.

“Mi u ovom trenutku imamo 97 bolesnika od planiranih 160 kreveta. Ako bi se nastavio ovaj trend u porastu oboljelih, sigurno bi i ti kapaciteti mogli postati nedostatni”, kazao je Ivica Lukšić, koordinator Primarnog respiracijsko-intenzivističkog centra KB Dubrava, za RTL Danas.

Lukšić tvrdi kako je cijeli sustav mobiliziran još početkom pandemije, no sada ulazimo u jednu fazu izrazite aktivacije i izrazito dinamične situacije u sustavu.

“Reorganizacije se rade ne samo u KC Dubrava nego i u drugim zagrebačkim bolnicama u koje je probio virus i zbog kojih je veći dio djelatnika u samoizolaciji”, pojašnjava Lukšić.

U RH trenutno je 505 pacijenata na bolničkom liječenju, no koordinator naglašava kako je u ovom momentu jedna dobra stvar što nema porasta najtežih bolesnika.

Veći je porast srednje teških bolesnika.

“Međutim, moramo biti oprezni jer jedan dio bolesnika koji su srednje teški, može im se pogoršati stanje i da će im biti potrebna intenzivna skrb”, izjavio je Lukšić.

“Zadaća je sustava da jednako tako kako za covid bolesnike tako i za sve ostale, tako da je reorganizacija dinamična i ovisi od bolnice do bolnice. Nigdje broj liječnika koji su inficirani ili u samoizolaciji isti. Cijeli sustav se trudi da se zbrinu svi covid bolesnici i da imamo osiguranu i za sve ostale bolesnike adekvatnu zdravstvenu skrb”, uvjerava Lukšić za RTL.

Nacionalno/N1.