Kaznene prijave protiv osumnjičenih za ratne zločine u Hrvatskoj Kostajnici

Luka Pešut, načelnik PU Sisačko moslavačke

Policija je prema nalogu Županijskog suda u Sisku i Zagrebu raspisala međunarodnu potragu za dvjema osobama osumnjičenima da su odgovorne za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina na području Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. godine, kada je taj grad i pao u ruke neprijatelja.

Tada su takozvana teritorijalna obrana SAO Krajine i JNA velik dio hrvatskog stanovništva, policajaca i vojnika zarobile i odvele preko rijeke Une.

Kaznene prijave po zapovjednoj odgovornosti podnesene su protiv tadašnjeg komandanta štaba Teritorijalne obrane i zapovjednika vojne policije samoproglašene “SAO Krajine”, danas 81-godišnjaka i 65-godišnjaka, koji se vjerojatno nalaze u Republici Srbiji i za njima je raspisana međunarodna tjeralica.

Utvrđeno je da su 46-godišnjak i 45-godišnjak s područja Dvora sredinom listopada 1991. godine iz prostorija tadašnje Stanice milicije Kostajnica u Hrvatskoj Kostajnici izveli petoricu pripadnika pričuvnog sastava Policijske uprave Sisak i dvojicu civila te ih kamionom odvezli u pravcu sela Volinja, gdje su ih neposredno uz rijeku Unu izveli iz kamiona i ubili.