Kaznena prijava zbog onečišćenja vode u Vodicama

Zbog onečišćenja vode u Vodicama policija će kazneno prijaviti Zorana Josipovića (37), investitora i vlasnika zgrade u Prvićkoj ulici, koji je kopanjem bušotine za vodu u dvorištu spojio podzemnu vodu na vodoopskrbni sustav zgrade i tako ugrozio pitku vodu većeg broja građana, doznaje se u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.

Za kazneno djelo onečišćenja okoliša iz nehaja prijeti mu i do dvije godine zatvora, doznaje se nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u vodičkoj policijskoj postaji. Utvrđeno je da je osumnjičeni u svojstvu investitora i vlasnika zgrade u Vodicama, u Prvićkoj ulici tijekom 2016. godine naručio kopanje bušotine za vodu u dvorištu zgrade, te je iza vodnog mjerila spojio podzemnu vodu na vodoopskrbni sustav zgrade, javlja HRT.

Nadalje je utvrđeno da je pumpa koja podzemnu vodu tlači u sustav podešena na tlak od 4 bara, što je puno više od tlaka u vodovodnim cijevima, pa je došlo do povrata te vode u obrnutom smjeru, kažu u policiji.

Podzemna voda je, dakle, ušla u gradski vodoopskrbni sustav jer se zbog razlika u tlaku probila u suprotnom smjeru kroz vodomjer zgrade, na koji način je osumnjičeni protivno propisima u znatnoj mjeri ugrozio kakvoću vode, odnosno zdravlje ljudi na tom području, pojasnili su u policiji, koja će protiv 37-godišnjaka podnijeti kaznenu prijavu šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu.

Iz šibenskog poduzeća Vodovod i odvodnja izvijestili su da je voda sada ispravna za piće, a vodička gradonačelnica Nelka Tomić zaključila da je tjedan dana bez vode donijelo veliku štetu turističkom imidžu Vodica. Srećom, nitko od Vodičana nije zbog zagađene vode tijekom tog razdoblja završio u bolnici niti je itko od turista zbog te situacije napustio grad, dodala je.