Povezite se

Vijesti

Kaznena prijava protiv župana Bobana i ravnatelja splitskog Doma Škaričića

Objavljeno

-

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) kazneno je prijavila splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i ravnatelja županijskog Doma za starije Ivana Škaričića zbog širenja zaraze i smrtnih slučajeva u domovima.

Iz HUUGO-a u četvrtak u prijavi navode da je zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti došlo do širenja zaraze i smrtnih slučajeva u domovima za starije.

Zato su splitskom Općinskom državnom odvjetništvu uz Bobana i Škaričića prijavili i ravnatelja županijskog Doma zdravlja Marka Rađu te pomoćnika za kvalitetu zdravstvene zaštite u županijskom Domu zdravlja Dragomira Petrica.

Udruga u prijavi traži njihovu kaznenu odgovornost jer iz robnih rezervi, navode, nisu dostavili niti nabavili zaštitna sredstva zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju u direktnom kontaktu s rizičnom populacijom.

Spomenutima zamjera da su rasporedom rada u Domu za starije, kao i u Covid te dežurnim ambulantama, tamošnje zdravstveno i nezdravstveno osoblje “stavili u životnu ugroženost” i omogućili daljnje širenje zaraze.

Boban: Nebuloze u kojima je udrobljeno svega i svačega

Župan Boban je ovu prijavu ocijenio kao “nebuloze u kojima je udrobljeno svega i svačega” i naveo da je ona došla od politički aktivne osobe, istaknuvši da svi u ovom trenutku trebaju dati svoj doprinos u rješavanju problema s epidemijom.

Marko Rađa je prije nekoliko dana komentirao najavu ove prijave i prozivke da je liječnica u Domu bila raspoređena na rad u više lokacija, pa i u karanteni na Duilovu, te tako bila izložena i svojoj i zarazi štićenika u Domu.

Naveo je kako je ona s još 106 ostalih liječnika trebala u karanteni na Duilovu jedan dan biti u pripravnosti, da nitko od dežurnih liječnika nije imao direktnog kontakta s osobama u karanteni, od kojih nitko nije bio zaražen, te su ispisali tek par recepata za lijekove.

Uz to, istaknuo ije Rađa, ta je liječnica na dežurstvo u karantenu na Duilovu trebala ići tek 9. travnja, dok je zaraza u Domu za starije i nemoćne izbila daleko prije.

Petric: Predvodnice HUUGO-a već pravomoćno osuđene za klevetu

Dragomir Pertric u četvrtak je Hini izjavio da su predvodnice HUUGO.a, koje su ga prijavile, već pravomoćno osuđene za klevetu, a da sada očito nastavljaju isto.

Dovode, kaže, do apsurda optužbama na Dom zdravlja za bilo što vezano za Dom za starije i nemoćne koji spada pod sustav socijalne skrbi, a nikakve veze ne vidi ni s Domom zdravlja.

“Apsurd je da se nekoga optuži za nešto u čemu ne da nije sudjelovao, nego zakonski nema predviđenu mogućnost da utječe”, poručio je Petric.

Naglasio je kako je ambulanta u kojoj je radila spomenuta liječnica ustrojena tako da je Dom zdravlja prostor na tržišnim osnovama iznajmio u Domu umirovljenika kako bi u ambulanti radio liječnik, a da pokretni štićenici mogu doći do njega.

“I to je jedino što Dom zdravlja ima s tim”, poručio je Petric.

Nacionalno/Hina/N1.

Gospodarstvo

Milanović razgovarao s predstavnicima Klastera kreativnih i kulturnih industrija

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija/FaH

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, koji su mu ukazali na važnost i neophodnost potpore sektoru tih djelatnosti. 

Istaknuli su pri tome kako Hrvatska ima veliki potencijal u tom sektoru jer kroz svoje djelovanje može osigurati i visoku dodanu vrijednosti ostalim gospodarskim granama, pogotovo turizmu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. 

Od posebne je važnosti za ovaj sektor, naglašeno je na sastanku, izrada strategije sektora kreativnih djelatnosti i industrija kao i institucionalna i infrastrukturna podrška razvoju kreativne i kulturne industrije.

U izaslanstvu su bili predsjednica Klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Bojan Baletić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić i dekanica Akademije dramskih umjetnosti Franka Perković.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Župan Milinović se dobro oporavlja od pada s motocikla na Grobniku

Published

on

Darko Milinović/Izvor: Lika online

Ličko-senjski župan Darko Milinović ozlijedio se u nedjelju u padu s motocikla na Automotodromu na Grobniku, te se nalazi u riječkoj klinci zbog prijeloma ključne kosti i više nagnječenja, ali se dobro oporavlja, potvrdili su Hini u kabinetu župana u Gospiću.

„Službenu izjavu nemam, ali čula sam se jutros sa županom i dobro je“, rekla je u ponedjeljak Josipa Ojurović Čačić iz županijskog Odsjeka za protokol i informiranje.

Kako je javio Novi list, nesreća se dogodila u zavoju poznatom kao “jedinica” u koji je Milinović navodno ušao brzinom većom od 200 kilometara na sat.

U Centru 192 u Rijeci rekli su Hini da taj događaj nemaju evidentiran, da se očevid nije radio, bez obzira na ozljede, jer da se ne radi o površini javnog prometa, nego o prostoru Automotodroma gdje se vozi na vlastitu odgovornost.

Zbog zabrane okupljanja zbog pandemije covida-19, jučer je na Grobniku bio prvi susret motociklista nakon dužeg vremena.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Evo tko sve može ući u Hrvatsku i kakva je procedura?

Published

on

Voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Tomislav Kufner izjavio je u ponedjeljak da građani Europske unije, koji nisu iz 10 zemalja koje mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku, moraju imati opravdan razlog za ulazak u našu zemlju.

“Građani deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU i trećih zemalja kod dolaska moraju imati opravdan razlog”, rekao je Kufner jutros na Hrvatskom radiju. Objasnio je kako to mogu biti poslovni ili osobni razlozi, primjerice, posjedovanje nekretnine.

„Postupak je takav da dolaskom na granični prijelaz, uz standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj“, rekao je Kufner u emisiji „U mreži Prvog“.

To su, pojasnio je, zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju s njima stupiti u kontakt.

Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su Slovenija, Mađarska Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Njemačka.

Kufner je rekao da je suradnjom ministarstava unutarnjih poslova i turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia. „Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac s podatcima o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ukoliko putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke, kazao je.

Metelko – Zgombić: Austrija se još nije otvorila prema Hrvatskoj, dopušta tranzit

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je kako je Hrvatskoj važno da stranci, kada dolaze, poštuju epidemiološka pravila, da ima sve podatke za vrijeme njihovog boravka radi sigurnosti naših građana i njih samih.

„Jednako nam je važno da, kada se vraćaju, ne moraju ići u karantenu, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama“, poručila je državna tajnica, prenosi HRT na svojem web portalu.

Metelko-Zgombić je rekla i da se Austrija nije još otvorila prema Hrvatskoj, ali da dopušta tranzit.

” Stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao u krajnju destinaciju za turizam, rekla je državna tajnica.

Hina


Ucitavanje vijesti

Najčitanije