Kaznena prijava protiv župana Bobana i ravnatelja splitskog Doma Škaričića

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) kazneno je prijavila splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i ravnatelja županijskog Doma za starije Ivana Škaričića zbog širenja zaraze i smrtnih slučajeva u domovima.

Iz HUUGO-a u četvrtak u prijavi navode da je zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti došlo do širenja zaraze i smrtnih slučajeva u domovima za starije.

Zato su splitskom Općinskom državnom odvjetništvu uz Bobana i Škaričića prijavili i ravnatelja županijskog Doma zdravlja Marka Rađu te pomoćnika za kvalitetu zdravstvene zaštite u županijskom Domu zdravlja Dragomira Petrica.

Udruga u prijavi traži njihovu kaznenu odgovornost jer iz robnih rezervi, navode, nisu dostavili niti nabavili zaštitna sredstva zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju u direktnom kontaktu s rizičnom populacijom.

Spomenutima zamjera da su rasporedom rada u Domu za starije, kao i u Covid te dežurnim ambulantama, tamošnje zdravstveno i nezdravstveno osoblje “stavili u životnu ugroženost” i omogućili daljnje širenje zaraze.

Boban: Nebuloze u kojima je udrobljeno svega i svačega

Župan Boban je ovu prijavu ocijenio kao “nebuloze u kojima je udrobljeno svega i svačega” i naveo da je ona došla od politički aktivne osobe, istaknuvši da svi u ovom trenutku trebaju dati svoj doprinos u rješavanju problema s epidemijom.

Marko Rađa je prije nekoliko dana komentirao najavu ove prijave i prozivke da je liječnica u Domu bila raspoređena na rad u više lokacija, pa i u karanteni na Duilovu, te tako bila izložena i svojoj i zarazi štićenika u Domu.

Naveo je kako je ona s još 106 ostalih liječnika trebala u karanteni na Duilovu jedan dan biti u pripravnosti, da nitko od dežurnih liječnika nije imao direktnog kontakta s osobama u karanteni, od kojih nitko nije bio zaražen, te su ispisali tek par recepata za lijekove.

Uz to, istaknuo ije Rađa, ta je liječnica na dežurstvo u karantenu na Duilovu trebala ići tek 9. travnja, dok je zaraza u Domu za starije i nemoćne izbila daleko prije.

Petric: Predvodnice HUUGO-a već pravomoćno osuđene za klevetu

Dragomir Pertric u četvrtak je Hini izjavio da su predvodnice HUUGO.a, koje su ga prijavile, već pravomoćno osuđene za klevetu, a da sada očito nastavljaju isto.

Dovode, kaže, do apsurda optužbama na Dom zdravlja za bilo što vezano za Dom za starije i nemoćne koji spada pod sustav socijalne skrbi, a nikakve veze ne vidi ni s Domom zdravlja.

“Apsurd je da se nekoga optuži za nešto u čemu ne da nije sudjelovao, nego zakonski nema predviđenu mogućnost da utječe”, poručio je Petric.

Naglasio je kako je ambulanta u kojoj je radila spomenuta liječnica ustrojena tako da je Dom zdravlja prostor na tržišnim osnovama iznajmio u Domu umirovljenika kako bi u ambulanti radio liječnik, a da pokretni štićenici mogu doći do njega.

“I to je jedino što Dom zdravlja ima s tim”, poručio je Petric.

Nacionalno/Hina/N1.