Kazne za trgovine koje nabijaju cijene, kažnjeno i 150 prekršitelja izolacije

Odgođena sjednica zagrebačke Gradske skupštine

Na temelju odluke Vlade o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode i Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena a koja je stupila na snagu 16. ožujka 2020. godine, tržišni inspektori Državnog inspektorata su od 17. ožujka 2020. godine u inspekcijskim nadzorima subjekta koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine.

Navedenom Odlukom i Zakonom propisane su prekršajne mjere (kaznit će se pravna ili fizička osoba u iznosu od peterostrukog do dvadesetorostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena (članak 5. Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena) te odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 15 000 kuna.

Nadalje, Zakonom o zaštiti potrošača zabranjeno je obavljanje nepoštene odnosno agresivne poslovne prakse, te su istim Zakonom propisane upravne i prekršajne mjere, navodi se u priopćenju za medije Državnog inspektorata.

Dalje se navodi da ako inspektori u inspekcijskom nadzoru utvrde da je trgovac neposredno prije 5. ožujka 2020. godine (kada je Ministarstvo zdravstva proglasilo službeno već opasnost od epidemije) kao i od 11. ožujka 2020. godine (kada je službeno proglašena epidemija) do dana donošenja Odluke i nadalje do dana obavljanja nadzora, povećavao cijene proizvoda (za robu i proizvode koji su već bili zaduženi kod trgovca kao i za robu za koju nije bilo povećanja nabavne cijene) istome će zabraniti agresivnu poslovnu praksu.

U pogledu kazni propisanih ako se utvrdi da se trgovac – pravna osoba koristio praksom koja je nepoštena – propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna za pravnu osobu, zatim od 10.000,00 do 15.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te za fizičku osobu u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna.

“Zaključno sa 19. ožujkom 2020. godine, tržišni inspektori Državnog inspektorata obavili su 233 inspekcijska nadzora gospodarskih subjekata na području Republike Hrvatske. U 48 inspekcijska nadzora se utvrđuju činjenice, a kod 14 gospodarskih subjekata utvrđene su povrede Odluke i Zakona, odnosno utvrđeno je povećanje cijena za proizvode iz kategorije: dječja hrana, dječje pelene, tjestenina, brašno, jestivo ulje, šećer, sol, riža, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku.”

“Vezano uz postupanja sanitarnih inspektora Državnog inspektorata zbog ne pridržavanja mjera samoizolacije, na današnji dan 150 prekršitelja je sankcionirano”, kazao je Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.