Katolička crkva platila 7,3 milijuna dolara žrtvama seksualnog nasilja u Coloradu

Katolička crkva isplatila je 7,3 milijuna dolara za više od 70 osoba koje su tijekom mladosti seksualno zlostavljali svećenici u župama Colorada, podmirujući zahtjeve koji sežu više od dva desetljeća, priopćile su vlasti u utorak.

Nagodbu je, nakon 22-mjesečne istrage, najavio državni odvjetnik u Coloradu Phil Weiser u dodatku izvješću koje je prvi put objavljeno prošle godine kada je osnovan fond za odštetu žrtvama.

Tijekom prošle godine istražitelji su otkrili 46 novih slučajeva i identificirali još devet svećenika kao prijestupnike koji nisu navedeni u početnom izvješću, uključujući pokojnog monsinjora Charlesa Woodricha, koji je na nacionalnoj razini bio poznat po svojoj pomoći beskućnicima iz Denvera.

Osim rada sa siromašnima, Woodrich, nadaleko poznat kao otac Woody, bio je i urednik Denverovih nadbiskupijskih novina i često je javno istupao u ime crkve prije svoje smrti 1991. Optužen je za seksualno zlostavljanje tri tinejdžera.

U pregledu događanja u sve tri biskupije u Koloradu, još do 1950-ih, državno odvjetništvo dokumentiralo je ukupno 212 slučajeva zlostavljanja u kojima su sudjelovala 52 duhovnika. Navode i da je 71 žrtva primila gotovinske isplate te da nakon 1999. nisu utvrđeni vjerodostojni slučajevi zlostavljanja.

“Moja najiskrenija nada je da je ovaj jedinstveni program u Koloradu omogućio žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane svećenika da učine još jedan korak na putu ozdravljenja i oporavka”, rekao je Weiser.

Katoličku crkvu potresaju optužbe za seksualno zlostavljanje od 1992. godine, kada su novine Boston Globe otkrile da crkvena hijerarhija zataškava optužbe o seksualnom ponašanju svećenstva.

Američka katolička crkva platila je oko 3,2 milijarde dolara za rješavanje slučajeva zlostavljanja svećenstva, navodi BishopAccountability.org, koji prati taj problem, prenosi Reuters.