Katastrofalne poplave na Novom Zelandu, u pomoć stigla i vojska

U najvećem gradu na južnom otoku na Novom Zelandu Christchurchu proglašeno je izvanredno stanje zbog teške oluje uslijed koje je evakuirano na stotine domova te je u pomoć stigla i vojska s kamionima kako bi pomogla zarobljenima u rastućim poplavama.

Izvanredno stanje u tom je gradu na Novom Zelandu proglašeno nakon što se izlila rijeka Heathcotepotopivši južne dijelove grada u subotu ujutro, što je četvrto široko poplavljeno područje u posljednja 24 sata. Lokalni mediji izvijestili su da je oko 1.500 ljudi moralo napustiti svoje domove zbog velikog porasta razine vode preko noći, a više od 100 kuća evakuirano je i izvan Dunedina, drugog po veličini grada na jugu otoka.

Osim Christchurcha i Dunedina, izvanredna su stanja proglašena i u Timaru i Otagu, a povodom toga građanima se putem društvenih mreža obratio i novozelandski premijer Bill English. “Moje su misli s onima na koje utječu vremenske nepogode na južnom otoku. Pratite službene obavijesti i vodite brigu jedni o drugima”, poručio je premijer putem Twittera.

Novozelandski ured za vremenske prognoze objavio je kako su rijeke u pogođenim područjima ostale na vrlo visokoj razini u subotu ujutro, s obzirom da je u nekim područjima palo i više od 200 milimetara kiše u 24 sata, uz predviđanja da će kiša postepeno ‘posustati’ tijekom dana, no i dalje će biti hladne temperature i uvjeti slični mećavi.