Katar dobio još 48 sati da odgovori na zahtjeve zaljevskih zemalja

Četiri arapske države koje su prekinule veze s Katarom zbog navodne potpore islamskim skupinama i zatopljivanja odnosa s Iranom odlučile su toj zemlji dati dodatnih 48 sati za prihvaćanje njihovih zahtjeva, prenose u ponedjeljak lokalni mediji.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat pristali su na to produljenje na prijedlog koji im je sinoć uputila kuvajtska vlada, objavile su novinske agencije Kuwait News Agency i Middle East News Agency.

Saudijska televizija Al Arabiya ranije je izvijestila da Kataru prijete dodatne sankcije s obzirom na to da je krajnji rok za prihvaćanje zahtjeva isticao u nedjelju nevečer.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat razmatraju popis potencijalnih političkih i gospodarskih sankcija protiv Katara nakon što je odbio postavljene zahtjeve, objavila je Al Arabiya, navodeći kao jednu od mogućih kazni suspenziju Katara iz šestočlanog Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC) bliskog SAD-u. Članovi GCC-a su Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Katar, Kuvajt i Oman.

Prošli tjedan, Katar je objavio popis 13 zahtjeva koje su toj zemlji uputili Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat, s Kuvajtom kao posrednikom u pokušaju pronalaska rješenja spora.

Zahtjevi uključuju zatvaranje televizijske mreže al-Jazeera, zatvaranje turske vojne baze u Kataru, te prekid veza s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, za koje Katar tvrdi da i ne postoje.

Katarski ministar vanjskih poslova šeik Muhamed bin Abdulrahman al-Tani danas bi trebao kuvajtskom emiru, šeiku Sabahu Al-Ahmadu Al-Sabahu dati službeni odgovor njegove zemlje na zahtjeve, prenosi Al Arabiya. Šeik Muhamed zahtjeve je ranije nazvao štetnima za katarski suverenitet, ali je pozvao na dijalog.

Do razmirica je došlo prošli mjesec kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i prometne veze s Katarom, optuživši tu zemlju da podupire terorizam te da je postala saveznik regionalnog neprijatelja Irana, što Doha opovrgava.