Katalonski gradovi uklanjaju španjolske zastave, državno odvjetništvo najavljuje tužbu protiv Puigdemonta zbog pobune

Gradovi diljem Katalonije počeli su u petak popodne uklanjati španjolske zastave sa svojih vijećnica a deseci tisuća ljudi ispred zgrade katalonske vlade u Barceloni slave nezavisnost izglasanu u parlamentu, dok državno odvjetništvo najavljuje tužbu protiv katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta zbog pobune.

Girona, grad čiji je gradonačelnik od 2011. do 2016. bio katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont, među prvima je u zanosu maknula zastavu države od koje se želi odvojiti a to isto učinio je i gradić Sabadell nedaleko Barcelone.

“Gradska vijećnica Sabadella miče španjolsku i europsku zastavu. Dobrodošla republiko!”, objavila je na Twitteru lokalna grupa Crida per Sabadell. U gradu Vicu je gradonačelnik Isaac Peraire također objesio katalonsku zastavu koja simbolizira nezavisnost.

“Objesili smo katalonsku zastavu te smo se zakleli da ćemo braniti Republiku Kataloniju kakvu zaslužujete”, napisao je na Twitteru. U Barceloni odjekuje muzika, vijore stotine zastava, a okupljeni plješću i slave republiku. Zasad nema incidenata.

Katalonski parlament je u petak popodne izglasao proglašenje nezavisnosti od Španjolske nakon što je 70 od 135 zastupnika podržali inicijativu vladajuće koalicije ‘Zajedno za Da’ i njene partnerske stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP).

U međuvremenu španjolsko državno odvjetništvo objavilo je kako će idući tjedan početi pravni postupak protiv katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta zbog pobune pošto je u petak katalonski parlament proglasio neovisnost.

“Državno odvjetništvo će idući tjedan podignuti tužbu protiv Carlesa Puigdemonta zbog pobune” za što je moguća zatvorska kazna do 30 godina, rekao je glasnogovornik državnog odvjetništva za agenciju AFP.

Taj bi se postupak mogao “možda proširiti na ostatak katalonske vlade i na ured predsjednika” katalonskog parlamenta, rekao je glasnogovornik.

Španjolski premijer Mariano Rajoy će večeras predstaviti izvanredne mjere za Kataloniju nakon što završi sastanak španjolskih ministara u Madridu. Španjolski parlament odobrio je članak 155. ustava koji omogućuje  španjolskoj vladi micanje katalonske vlade te raspisivanje prijevremenih izbora u toj pokrajini na sjeveroistoku.

Hina