Karlovačka bolnica od lipnja prelazi na učinkovitiji model dnevnih bolnica

Izvor: KAportal

Ravnateljstvo karlovačke Opće bolnice predstavilo je u četvrtak tijek rekonstrukcije nekoliko odjela u dvije bolničke zgrade, vrijedne 35,7 milijuna kuna, čime će se pacijentima omogućiti da dijagnostiku, terapije te manje operativne zahvate riješe brže i po modelu dnevnih bolnica.

Građevinski radovi trebaju završiti do kraja lipnja, a projekt dnevnih bolnica u potpunosti je financiran sredstvima EU fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020., rečeno je na današnjem predstavljaju vodstvu Karlovačke županije i medijima.

U sklopu programa tog EU fonda u tijeku su ili su u planu radovi u trideset hrvatskih bolnica, a u realizaciji projekta najdalje je otišla karlovačka Opća bolnica.

U temeljitoj su rekonstrukciji bolnički prostori na ukupno 3.284 četvornih metara – i to u velikoj zgradi Opće bolnice četiri operativne dvorane, hematologija i onkologija, prostori za buduće dnevne bolnice za neurologiju, internu, otorinologiju i oftamologiju, pedijatrija i ginekologija, a u tzv. donjoj bolnici – dnevne bolnice za psihijatriju, psihoterapiju, alkohologiju i zarazu.

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice dr. Ervin Jančić najavio je da će, počevši od srpnja i kolovoza, kroz dnevne bolnice pacijenti moći u kratkom roku obaviti svu dijagnostiku, obradu ili male operativne zahvate, u ukupnom trajanju od 22 sata, u što je uključeno i vrijeme oporavka i nadzora pacijenta, te odmah biti otpušteni kući na oporavak.

Kroz dnevnu bolnicu moći će proći više pacijenata, pri čemu nisu planirana nova zapošljavanja. Naprotiv, kaže ravnatelj bolnice, novi će režim rada omogućiti smanjenje broja kreveta u akutnom djelu bolnice i to za sada za pet posto, a prema nacionalnim smjernicama u skorijoj budućnosti za ukupno deset posto, što će rezultirati smanjenjem broja pacijenata s potrebnom 24-satnom njegom i nadzorom i osloboditi kadar za dnevne bolnice.

Dr. Jančić je rekao kako je popunjenost bolnice oko 85 posto, odnosno da je od 297 kreveta svakodnevno popunjeno najmanje njih 270, no, nekada i 300, uz pomoćne krevete, pri čemu se dnevno napravi oko 1.460 pregleda i pretraga i obradi oko 150 pacijenata u tzv. hitnosti.

Karlovački župan Damir Jelić izjavio je da je nakon gradnje karlovačke bolnice ovo najveća investicija, iako se godinama sustavno preuređivao i osuvremenjivao odjel po odjel, te su nedavno bolničke zgrade u cijelosti osuvremenjene i u smislu energetske učinkovitosti i klimatizacije.

Za energetsku učinkovitost pripremaju se i domovi zdravlja u Dugoj Resi i u karlovačkoj četvrti Banija.