Karlovac: Raspravu o rebalansu proračuna zasjenila ona o zabrani nastupa Bajage na Danima piva

Damir Mandić gradonačelnik Karlovca/Nacionalno/D.Prša

Treći rebalans proračuna Grada Karlovca za tekuću godinu usvojen je u utorak na Gradskom vijeću i iznosi rekordnih 305,5 milijuna kuna, no sjednicom je dominirala rasprava o pitanju odgovornosti gradonačelnika Damira Mandića (HDZ) zbog otkazivanja koncerta “Bajage i instruktora” na ovogodišnjoj manifestaciji karlovački Dani piva.

Pročelnica za financije Lidija Malović rebalans je nazvala samo tehničkim jer je, kako je rekla, “razlika u odnosu na prethodni rebalans tek 102.000 kuna, samo 0,03 posto razlike i to u rastu proračunskih prihoda”.

“To znači da je prethodni, rekordni gradski proračun, porastao za dodatnih 102 tisuće kuna”, kazala je Malović.

Kada je riječ o financijskim planovima grada trenutno je, kako je rečeno, u postupku ocjenjivanja od strane fondova EU ukupno 26 novih projekata, te se s nacionalne strane traže rješenja za obnovu mosta Hrnetić-Jelsa preko rijeke Kupe, koji je zbog sigurnosti zatvoren za promet. Od obnove mosta vlastitim sredstvima odustalo se za sada zbog obnove Dječjeg vrtića Grabrik.

Petračić: gradonačelnik Mandić “prvi DJ grada Karlovca”

Rebalansu proračuna i drugim komunalnim pitanjima prethodio je ‘aktualni sat’ na kojem je dominiralo pitanje zabrane Bajaginog koncerta, te je nekoliko vijećnika postavljalo pitanja gradonačelnikove odgovornosti za “sliku Karlovca kao grada slučaja”.

Oporbeni vijećnik Davor Petračić, nositelj nezavisne liste, nazvao je tako gradonačelnika Mandića “prvim DJ-em grada Karlovca” i izrazio negodovanje što tako “sluša neke hrvatske branitelje”, dok njegove (Petračićeve) prijedloge, koji je također hrvatski branitelj, “nikada ne posluša”.

Vijećnica Marija Bodružić Zorić upitala je kada će manifestacija Dani piva postati kvalitetnija i “urbanija”, po uzoru na mnoge druge manifestacije.

Gradonačelnik Mandić je odgovorio da nije dobro da dogradonačelnici i gradonačelnici budu DJ-jevi, da je Karlovac, za razliku od Varaždina gdje je Bajaga na Špancirfestu nastupio, bio četiri godine izložen granatama, da se u Karlovcu ginulo, te da, nevezano na glazbene ukuse, smatra da hrvatski branitelji, pogotovo oni koji su bili u rovovima, imaju pravo izraziti svoje negodovanje.

„Osobno ne bježim od odgovora, nerazumljivo mi je slušanje cajki, takvi zvukovi koji izlaze iz raznih birtija i automobila. Pet godina sam bio vjeroučitelj, učio djecu da je način da se voli domovina i to da prvi pružimo ruku, ali nevezano za to je li Bajaga pjevao u Kninu ili nije, je li pjevao ili nije četničke pjesme, nije fer da mi moramo uvijek biti ti koji ćemo pružati ruku”, rekao je Mandić.

Ustvrdio je, međutim, da je točno da “nije dobro da dogradonačelnici i gradonačelnici budu DJ-jevi”, a usprotivio se tezi da je Karlovac grad slučaj poznat samo po poplavama i zabranama.

Ustvrdio je da je Karlovac otvoren grad i da prosječni građanin nema trunke netrpeljivosti prema drugačijima. Kazao je i da je u izjavi za Banjalučku televiziju o položaju srpske zajednice u Karlovcu rekao da se pri dodjeli raznih poticaja ne rade nikakve razlike, a banjalučke je novinare uputio da obiđu OPG-ove kako bi se sami u to uvjerili.

“Karlovac nije zatvoren i zatucan grad, već europski otvoren grad, govorimo protiv cenzure, ali ovo s koncertom Bajage je specifična situacija i zadnji sam koji bi si uzeo pravo bilo kome govoriti što će i kako osjećati, pogotovo da odričem to pravo onima koji su bili u rovu”, rekao je Mandić.

Pri tom je naglasio da za njega “društvo međusobnog uvažavanja i tolerancije nije samo politička floskula”, ali da kao gradonačelnik svih Karlovčana mora uvažiti i one koji ne misle kao on.

Odlukom Gradskog vijeća Karlovac danas je, između ostaloga, usvojena Odluka o prijateljstvu i suradnji između Grada Karlovca i Grada Vukovara, sa svrhom unaprjeđivanja gospodarskog društvenog i kulturnog razvoja dva grada.