Karlovac otvorio aplikaciju MOJ PRORAČUN

Izvor: Dražen Prša

Karlovčanima je od danas na raspolaganju Moj proračun – aplikacija kojom mogu interaktivno predlagati, kombinirati i preslagivati proračunske stavke i prema vlastitom nahođenju predlagati trošenje proračunskog novca u 2022. godini.

Aplikacija dijeli proračun Grada Karlovca na 8 kategorija s 53 jednostavno formulirane potkategorije, a građani mogu predložiti koje izdatke povećati, ali i koje smanjiti kako bi proračun ostao uravnotežen i unutar raspoloživih proračunskih sredstava. Pretjeraju li sa svojim željama i „uđu u minus“ aplikacija ih na to odmah upozorava.

– Ponekad je gradske proračune građanima teško razumjeti, pa grad Karlovac putem aplikacije nudi jednostavan pristup financijskim informacijama koje im omogućuju da interaktivno pregledavaju i lakše razumiju gdje se planira trošiti njihov novac. Aplikacija je jednostavna za korištenje i nadamo se da će građani svojim prijedlozima doprinijeti proračunskom procesu. Cilj je povećati njihovo sudjelovanje u kreiranju proračuna, ali i da steknu realniju i jasniju sliku kolike su proračunske mogućnosti, a kolike potrebe i želje, te složenost usklađivanja dviju strana, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

Prijedlog proračuna za 2022. godinu na javnoj raspravi je još idući tjedan, a nakon toga aplikacija Moj Proračun postat će dio platforme otvorenog proračuna gdje će od 1. 1. 2022. građani moći pogledati svaku stavku gradskog proračuna, odnosno plan utroška svake proračunske kune. Putem otvorenog proračuna građani će imati uvid u troškove i aktivnosti svog mjesnog odbora i gradske četvrti pa sve do vrtića, škola, sportskih klubova, udruga i tvrtki, ali i onih većih strateških i razvojnih projekata.

Cilj je otvoreno, transparentno i racionalno poslovanje Grada Karlovca i svih dionika u sustavu, a radi se i o nastavku digitalizacije poslovnih procesa u gradskoj upravi, kako bi se sve aktivnosti gradske uprave što više približile građanima. Ovo je dio Strategije „Pametnog grada“ koju Grad Karlovac provodi uporno i sustavno od 2018. godine.