Karlovac: Festival znanosti 2018. od 16. do 21. travnja

Grad Karlovac, Karlovačka županija i udruga Znanstvenici amateri – ZNAM pozivaju Vas na ovogodišnji Festival znanosti.

Festival znanosti, manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003.godine , namijenjena je učenicima, studentima i ostalim građanima s ciljem da im se približi znanost kao osnovni pokretač tehnološkoga napretka kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

To je izvrsna prilika za popularizaciju znanosti, programa i projekata pojedinih odjela, centara, skupina i pojedinaca znanstvenika iz različitih znanstvenih područja rada.

Glavni organizatori Festivala su British Council i Tehnički muzej iz Zagreba, a sve se događa i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ciljevi i publika Festivala znanosti su :
– djeca, učenici s ciljem da ih se približi znanosti, da im se pomogne shvatiti koliko je znanost važna i sveprisutna; te da ih se potakne da postanu budući znanstvenici
– nastavnici s ciljem da ih se inspirira na što kreativniji rad
– studenti prirodnih znanosti – da mogu vidjeti koliko je važno govoriti o znanosti na jasan i razumljiv način; i ostali studenti – da budu što obrazovaniji građani
– porezni obveznici s ciljem podizanja svijesti o znanosti i znanstvenim dostignućima u javnosti te važnosti ulaganja u znanost
– znanstvenici s ciljem da ih se potakne na dijalog između znanstvenika i javnosti radi boljeg međusobnog razumijevanja i povjerenja, te poticanje znanstvenika da govore o svom radu
– mediji: da se potakne veću zastupljenost znanstvenih sadržaja u medijima

Tema Festivala znanosti 2018. su „Otkrića“.
Festival se održava od 16. do 21. travnja 2018.g. u 22 grada diljem Hrvatske uključujući i Karlovac. Za organizaciju Festivala znanosti u Karlovcu pod pokroviteljstvom Grada Karlovca i Karlovačke županije pobrinula se udruga Znanstvenici amateri -ZNAM.

U Karlovcu će se ove godine Festival održavati kroz tri dana, od 16. – 18. travnja budući da je ovo prva godina održavanja u kojoj je najprije potrebno širu karlovačku javnost upoznati s konceptom održavanja Festivala, a želja nam je da se iduće godine trajanje Festivala produlji na cjelokupni period od tjedan dana. Cilj i moto Festivala u Karlovcu je “Učinimo grad Karlovac gradom znanstvenih otkrića!”

Festival će se održavati na sveukupno 6 lokacija (Aquatika, Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“, Osnovna škola Banija, Gimnazija Karlovac, Glazbena škola Karlovac, Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, Veleučilište Karlovac)

Kao i prethodnih godina, sadržaji su različitih formata: predavanja, radionice, demonstracije, druženja s djecom i odraslima, prezentacije, i izložbe.

Na Festivalu znanosti u Karlovcu svoje programe predstavljat će 23 organizacije sa sveukupno više od 100 predavača , kroz 52 različita sadržaja.

Cjelokupni program je otvoren za javnost i besplatan za sve posjetitelje, a detaljan raspored događanja moguće je pronaći na http://www.festivalznanosti.hr/2018/.

Svečano otvorenje Festivala bit će u ponedjeljak, 16. travnja 2018.g. s početkom u 9 sati u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“.

Program su na konferenciji za mediji predstavili Vladimir Ribičić, predsjednik Udruge „Znanstvenici amateri“ i Draženka Sila Ljubenko, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca.