Kardinal Bozanić pozvao na cijepljenje: “To je čin ljubavi prema sebi i prema bližnjima”

Izvor: HBK

Kardinal Josip Bozanić jasno je poručio kako je cijepljenje protiv Covida-19 – pozitivno. Napravio je to u intervjuu za najnovije izdanje Glasa koncila, u kojem se, tradicionalno oprezno, ali ipak, nedvosmisleno, svrstao na stranu vaksera.

Prema zagrebačkom nadbiskupu, posve je prirodno i uobičajeno da ljudi traže svjetlo za izlazak iz krize među odgovornima u društvu, no znakovito je da u ovoj pandemijskoj krizi, gotovo programatski, i usred vrlo složenih i teško objašnjivih procesa, pada povjerenje u one koji su u svojem zvanju nositelji toga svjetla.

Najvažniji dio Bozanićevog intervjua jest onaj u kojem je podržao tumačenje papa Franje o cijepljenja kao čina ljubavi prema sebi i prema bližnjima.

“Čini se da su etički prihvatljiva cjepiva, i nasuprot mogućim kontraindikacijama, koja mogu imati svi lijekovi, prema većini stručnjaka nama sada dostupna pomoć u borbi s koronavirusnom bolešću. Cijepljenje dakle ostaje sredstvo prevencije i suzbijanja transmisije razornoga agensa, ali po naputku Kongregacije, ono treba biti dobrovoljno”, rekao je Bozanić,

Potrebno je povjerenje u odgovorne službe

Pritom se pozvao na još jedan argument:

“Danas je, godinu dana nakon naputka Kongregacije za nauk vjere i tri mjeseca nakon Papine videoporuke, teško pratiti i provjeravati sve stare i nove argumente koji se nižu s različitih strana, jer ponekad se stvara dojam da ima istina koliko je i ljudi, da svatko ima svoju istinu. Svjestan sam da primjer nikad ne može biti argument, no dragocjeno je čuti što o svemu tome misle djeca.

Jedni su mi roditelji posvjedočili da su njihova mala djeca molila svoje bake i djedove da se cijepe rekavši da cijepljenje pomaže da na svijetu bude manje tužne djece zbog gubitka svojih najmilijih. Duboko sam uvjeren da kad bi se stanje u kojem se danas nalazimo trebalo objasniti djeci, a da to bude tako izrečeno da ona to i shvate, dogodila bi se veća otvorenost svih prema svima.”

Smjernice pape Franje

Kardinal Josip Bozanića također je naglasio da kao društvo teško možemo napredovati na putu izlaska iz krize bez otvorenosti, bez povjerenja u nositelje odgovornih služba u ključnim područjima.

“Nama, vjernicima katolicima, trebalo bi biti posve prirodno i u ovim pitanjima slijediti smjernice pape Franje, pa i kad ne govori ex cathedra”, poručio je kardinal Josip Bozanić.