Povezite se

Vijesti

Kardinal Bozanić: Obitelj je podnijela najveći teret prošlih mjeseci

Objavljeno

-

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u subotu se, predvodeći misu na blagdan Velike Gospe u marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke, osvrnuo na pandemiju koronavirusa te rekao da je obitelj institucija koja je prošlih mjeseci podnijela najveći teret.

“Braćo i sestre, dok vas gledam ovdje, vidim da prevagu čine obitelji. Možemo reći da je obitelj ona institucija koja je prošlih mjeseci podnijela najveći teret i sačuvala nas. Kad je sve stalo, obitelj je ostala”, istaknuo je Bozanić okupljenim vjernicima na središnjem misnom slavlju u crkvi na otvorenome.

Obitelj je od prvašića do kraja osnovne škole pratila djecu i mlade i ona je onaj kutak sigurnosti, dodao je.

“Znakovito je da se u vremenu kad se pokušavalo i pokušava obitelj kao instituciju obezvrijediti, vraćamo ponovno toj osnovnoj stranici ljudskoga društva – obitelji. Obitelj nas spašava”, poručio je Bozanić.

Obitelj u kojoj ima mjesta Bog, koji povezuje, ujedinjuje i diše, naveo je, dodavši da se danas posebno molio za obitelji.

70. obljetnica od proglašenja dogme 

Ove se godine navršava 70. obljetnica od proglašenja dogme o Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo dušom i tijelom, koju je 1. studenoga 1950. svečano proglasio papa Pio XII. Svetkovinom Velike Gospe 15. kolovoza. Vjernički narod od davnine slavi to otajstvo vjere, istaknuo je Bozanić. 

Podsjetio je da svetkovinu Velike Gospe rado nazivamo i hrvatski ljetni Božić, istaknuvši da svetkovina Marijina uznesenja uzdiže naš pogled prema visinama, usredotočuje misli i diže našu dušu prema raju i vječnosti.

U današnje vrijeme, u vrijeme sadašnjih kušnji, pritisnuti raznim nedaćama, rekao j Bozanić, molimo Boga da nam po zagovoru Bogorodice Marije i blaženoga Alojzija Stepinca udijeli milost pokore i obraćenja, mir duše i tijela, da nas i sav svijet oslobodi od pandemije bolesti koronavirusa.

“U raznim vremenima haranja kuge u prošlosti, vjernici su ustajali i hitali Mariji tražeći njezin zagovor kod Boga. I mi to danas činimo. Ovo je vrijeme posebne molitve, posebnog uzdisanja duše prema Bogu da nas oslobodi, jer samo nas on može osloboditi od raznih oblika pandemije”, poručio je kardinal. 

Sport

Michael Jordan osnovao NASCAR momčad

Published

on

Košarkaški velikan Michael Jordan i legenda američkog automoto sporta Denny Hamlin formirali su novu momčad koja će nastupati u NASCAR Cup seriji s jednim automobilom koji će voziti Bubba Wallace.

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena i trenutni vlasnik NBA momčadi Charlotte Hornets, bit će većinski vlasnik NASCAR-ove momčadi za koju će voziti 26-godišnji mladić iz Mobilea u Alabami.

Wallace, jedini afroamerički vozač na najvišoj razini u NASCAR-u, našao se u središtu pažnje ove godine kada je u garaži njegove momčadi pronađena omča, što je okarakterizirano kao rasistička prijetnja.

Međutim, FBI je nakon istrage objavio kako se omča možda nalazila u garaži od prošlog listopada i da Wallace nije bio meta zločina iz mržnje, dok je NASCAR objavio kako je omča korištena za spuštanje garažnih vrata.

“Povijesno se NASCAR borio s raznolikošću i bilo je malo vlasnika Afroamerikanaca”, rekao je Jordan u izjavi. “Vrijeme se činilo savršenim jer se NASCAR sve više razvija i prihvaća društvene promjene. Vidim ovo kao priliku za obrazovanje nove publike i otvaranje više mogućnosti za Afroamerikance u ovom natjecanju,” dodao je.

Hamlin, koji je u karijeri ostvario 43 pobjede u NASCAR seriji i još uvijek se natječe, otkrio je kako je odluka o vozaču bila lagana.

“To je morao biti Bubba Wallace. Njegov je veliki napredak primjetan otkako je dio kupa”, rekao je Hamlin, pohvalivši Wallaceov aktivizam, “jer je moćan glas za promjene u našem sportu i našoj zemlji.”

Ime, proizvođač i broj automobila, sponzori i ostali detalji za novi tim koji će se utrkivati ​​u sezoni 2021. bit će objavljeni naknadno.

Wallace nije skrivao oduševljenje ovim projektom.

“Ovo je jedinstvena, jednom u životu prilika za koju vjerujem da mi izvrsno odgovara u ovom trenutku moje karijere,” dodao je.

Bubba Wallace se aktivno uključio u pokret protiv policijskog nasilja i za jednakost Afroamerikanaca i nakon njegovog pritiska vodstvo NASCAR-a je u lipnju zabranilo zastave Konfederacije koje mnogi Amerikanci vide kao simbol rasizma.

“Niko se ne bi trebao osjećati ružno ili loše kada dođe na NASCAR utrku. Sve počinje sa zastavama. Sklonite ih već jednom, ovdje im nije mjesto”, rekao je tada Wallace koji je 2018, osvojio drugo mjesto na utrci Daytona 500, a ove godine je na pet utrka bio među prvih deset.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Novosti u MUP-u- Veliko zapovjedništvo, manje ljudi, ukidanje pojedinih policijskih postaja

Published

on

Spajanje specijalne i interventne policije – koje bi moglo zaživjeti početkom sljedeće godine, kada se očekuje i reorganizacija cijeloga MUP-a – mjesecima je jedna od glavnih tema unutar MUP-a s mnoštvom pobornika, ali i oponenata, piše u utorak Večernji list.

I dok čelnici MUP-a tvrde da će se spajanjem dvije policijske jedinice, čiji bi djelatnici bili raspoređeni po policijskim upravama i nazvani po postrojbama iz Domovinskog rata, pridonijeti povećanju operativne sposobnosti, jačanje kapaciteta i sposobnosti za “prvi odgovor“u slučaju terorističkog napada te racionalizaciju rukovodećeg kadra, protivnici su uvjereni da se ovime neće promijeniti ništa.

“Uštede će prije svega biti u smanjenju rukovodećeg kadra. Bit će pet zapovjednika manje jer u Splitu, Osijeku i Rijeci više neće biti zapovjednika i specijalne i interventne policije. A pod ATJ Lučko će potpasti zrakoplovna jedinica te ronilački centar na Malom Lošinju.

Ta će jedinica biti ono što i treba biti, elita, zadužena za posebne zadaće i situacije najvišeg rizika”, objašnjava zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot, ujedno voditelj radne skupine koja radi na spajanju specijalne i interventne policije.

Osim spajanja specijalne i interventne policije, nova će reorganizacija MUP-a donijeti i ukidanje nekih policijskih postaja koje će – poput onih u Bujama, Buzetu, Čabru i Čepinu – postati ispostave, što će u konačnici također dovesti do smanjenja rukovodećeg kadra.

Male policijske uprave, kao što su na primjer požeško-slavonska ili virovitičko-podravska, a u kojima je manje ljudi, ali i kriminaliteta na području koje pokrivaju nego u, primjerice, postaji na zagrebačkoj Trešnjevci, neće se dirati, donosi Večernji list.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

I Jakov Kitarović bit će pozvan za svjedoka u aferi Janaf

Published

on

Ilustracija

Dvadesetak ljudi snimljeno je kako slavi Martinje sa šefom Janafa na dan primopredaje mita, među njima i suprug bivše predsjednice Jakov Kitarović, piše u utorak Jutarnji list.

Istoga dana kada je poduzetnik Krešo Petek navodno donio 1,96 milijuna kuna mita direktoru Janafa Draganu Kovačeviću, policijska tajna pratnja koja ih je nadzirala snimila je kako iz prostorija u Slovenskoj 9, iz famoznoga “Kluba”, izlazi suprug tada aktualne predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, Jakov.

Osim Jakova Kitarovića snimljeno je toga dana još 20-ak osoba koje su dolazile i odlazile iz Kluba, a uglavnom se radi o privatnim poduzetnicima među kojima je i Tonica Rajh, Janafov kooperant.

No osim njih toga dana na ulazu u Klub tajno je snimljen i upravitelj kaznionice u Turopolju, Anđelko Nikolić, te bivši saborski zastupnik HNS-a i bivši Kovačevićev suradnik iz Janafa Jakša Marasović.

Prema optužbama protiv Peteka i Kovačevića, 11. studenoga 2019. izvršena je primopredaja mita Kovačeviću kako bi on pogodovao Peteku pri dobivanju poslova za Janaf, a radilo se o poslovima modernizacije sustava gašenja i hlađenja spremnika na terminalu u Omišlju te i proširenje sustava mjernih stanica u Omišlju, Virju, Sisku i Sotinu.

Policija je tada, u studenome 2019., Peteka već dva mjeseca držala pod tajnim mjerama – snimali su njegove telefonske razgovore te videokamerom tajno snimali njegovo kretanje, a pod istim mjerama bio je i Kovačević te dvojica njegovih najbližih suradnika, šef sigurnosti Janafa Vlado Zorić te šef Odjela za prijevoz nafte Damir Vrbanc, donosi Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije