Kardinal Bozanić: Ne smijemo zaboravljati, da se zlo ne ponovi

Izvor: Nacionalno/D. Prša

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u utorak u Sisku na sjednici biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine. da živimo u u vremenu brojnih medijskih sredstava, ali brzo zaboravljamo, a ne smijemo zaboraviti, jer oni koji padnu u zaborav, stvaraju mogućnost da se nešto, što nije bilo dobro, opet ponovi.

Pod predsjedavanjem zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića, i u nazočnosti šest biskupa, u sisačkom Biskupijskom ordinarijatu održana je 38. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine.

Kardinal Bozanić zahvalio biskupu Košiću za to što čini u Sisačkoj bisjupiji

“Ponosni smo što svaki put kada dođemo vidimo nešto novo, što pokreće, što čini ova sisačka crkva, koja ima drevnu povijest, ali je nedavno obnovljena kao samostalna biskupija., i postupno ide i prema svojoj prvoj desetoj obljetnici”, rekao je uvodno kardinal Bozanić.

Zato, istaknuo je Bozanić, “kao nadbiskup metropolit želim odati osobito priznanje sisačkom biskupu mons. Košiću za sve što čini”. Uz napomenu kako će ove godine Sisačka biskupija obilježiti i neke obljetnice, kardinal je istaknuo kako je “važno ne zaboraviti”.

“Živimo u vremenu kada imamo brojna medijska sredstva, ali brzo zaboravljamo. A ne smijemo zaboraviti, upravo u Sisku, jer oni koji padnu u zaborav, stvaraju mogućnost da se nešto, što nije bilo dobro, opet ponovi. Mi kršćani opraštamo, ali nosimo spomen na sve ono što se događalo”, rekao je Bozanić. Dodao je kako se to odnosi na spomen tragedije Zrina koju treba oživjeti jer je važna kako za ovaj kraj tako i zao pću hrvatsku povijest.

“I spomenik blaženom Stepincu, koji će se ovdje postaviti, znak je povijesti crkve i hrvatskoga naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta” istaknuo je kardinal Josip Bozanić.

Kardinal je izvijestio da je opsežan dnevni red zatvorenoga dijela sjednice.

Spomenik bl. Stepincu blagoslovit će se na 120. obljetnicu njegova rođenja

O obljetnicama Sisačke biskupije govorio je sisački biskup Vlado Košić. Izrazio je zadovoljstvo što se sjednica održava upravo na dan kada u Sisku, ispred katedrale počinje podizanje spomenika blaženom Alojziju Stepincu, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavija.

Najavio je da će se spomenik blagosloviti na 120. obljetnice blaženikova rođenja – 8. svibnja. Kako je objasnio biskup Košić, umjetnik je u spomenik ugradio i likove dvoje djece, kao znak da je nadbiskup Stepinac zaslužan za spašavanje i udomljavanje velikoga broja kozaračke djece iz prihvatilišta u Sisku 1942. Dodao je da će, s tim u vezi, biti posvećen i znanstveni skup 30. studenoga ove godine.

Biskup Košić nazočne je upoznao kako će se ove godine, 22. lipnja u Sisku obilježiti i 425. obljetnica bitke kod Siska u kojoj je hrvatska vojska porazila osmanlije i tako obranila kršćansku vjeru. U proslavi, koja će biti popraćena znanstvenim skupom, sudjelovat će i Prvostolni kaptol zagrebački, koji se angažirao u obrani Siska i čija su dva kanonika ovdje poginula.

Podsjetio kako će se ove godine, 9. rujna, molitvom za poginule, obilježiti i 75 godina od uništenja župe Zrin, kada su partizani ubili 291 pripadnika hrvatske katoličke zajednice, a preostale protjerali, te najavio kako uz temelje porušene crkve počinje izgradnja nove župne crkve.