Karavana „Zajedno u ratu, zajedno u miru, Prevlaka – Vukovar 2017.“ u Petrinji

Povodom obilježavanja 26 godišnjice „Sjećanja na žrtvu Vukovara“, Moto Klub Korčula s Korčule u suradnji sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i moto klubovima iz cijele Hrvatske, organizirali su tradicionalnu vožnju motorima od Prevlake do Vukovara.

Kako Grad Petrinja kao i cijela Sisačko-moslavačka županija ima svoj ratni put u Domovinskom ratu, karavana je prošla i kroz Petrinju.

Paljenjem svijeća kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću na Senjaku odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Dobrodošlicu i ugodnu vožnju prema Vukovaru u ime Grada Petrinje motoristima je zaželjela Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika:

Zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb

„Pozdravljam vas , dragi branitelji i u našem herojskom gradu, jednoj od „odredišnih točaka“ u vašem petodnevnom putovanju, od Prevlake do Vukovara. Hrvatski branitelji za hrvatske branitelje! Zajedno u ratu , zajedno u miru! Pozdravljam vas najbolje hrvatske sinove, naše heroje jer ste nam stvorili državu ! Pozdravljam vas koji niste kalkulirali u povijesnom trenutku 1991.

I spremno ste stali na branik Domovine. Pozdravljam vas koji niste nikad sjedili u skupim uredima, u raskošnim limuzinama, vas koji niste na prvim stranicama tabloida, vas koji nemate konto u nekim bogatim zemljama, vas o kojima se ne pletu afere i speltke, vas koji niste opljačkali zemlju, koji niste na kriminalan način privatizirali naše tvornice, vas koji ne pišete blogove i nikog niste oštetili, vas čija djeca odlaze u tuđinu, jer nemaju radnog mjesta u Domovini koju ste stvorili!

Vas koji jedva krpate kraj s krajem, vas koji još uvijek nemate svoj stan ili kuću, vas koji ste svakodnevno po bolnicama, koji ste traumatizirani ratom a još više svakodnevnom nepravdom. Pozdravljam vas koji u svoji domovima čestito živite s svojim obiteljima, odgajajući u poštenju i isitni vašu djecu, vas koji unatoč svoj nepravdi koja vas prati svakodnevno ,niste izgubili ponos i dostojanstvo ratnika, i to ne bilo kojeg ratnika, nego hrvatskog ratnika. Pozdravljam vas koji niste pobjegli u europske metropole i s sigurne, tople pozicije, odmjeravali tko će dobiti rat. Vas čija djeca nisu završila fakultete u tuđini, vas čija djeca u kolonama odlaze iz lijepe naše, iako ste im stvorili državu.

Pozdravljam vas koji mirno i u bolu gledate kako se omalovažavaju vaš suborci, te ni grobni humak nije više sigurno mjesto. Pozdravljam vas koje društvo koje nikad nije željelo Domovinu, gleda s visoka i s prijezirom u institucijama gdje su ostali i nakon rata raditi i protuhrvatski djelovati, počevši od različitih šaltera u mnogim javnim institucijama do ljudi na najvišim razinama.

Pozdravljam vas koji su naši policajci naguravali na Trgu sv.Marka. vas koji ste utočište našli u samoj crkvi i spasili živu glavu. Pozdravljam vas koji ste za svoja prava prezimili u šatoru pred vašim ministarstvom. Pozdravljam vas koji ste u invalidskim kolicima, vas traumatizirane i bolesne po cijeloj domovini, vas koji ste dali svoje zdravlje a godinama vas prozivaju kao teret društva i lažne branitelje. Pozdravljam vas koji godinama čekate na stan ili kuću, koji ste ovršeni i nemate kamo, u i na zemlji , tj. u Domovini koju ste stvorili.

Pozdravljam vas koji oplakujete svoje suborce koji su zbog gaženja njihovog dostojanstva i svakodnevnih nepravdi dignuli ruke na sebe i počinili suicid. Pozdravljam naše heroje u Den Haagu, naše Hrvate iz ponosne Herceg Bosne, na čelu s generalom Praljkom. Kakva god bila presuda , a jedina pravedna je oslobađajuća, oni su naši heroji jer mi znamo istinu, a oni su u Istini! Sjećamo se na današnji dan oslobađajuće presude generalu Markaču i Gotovini, i pozdravljam sve hrvatske generale koji su s svojim vojnicima i u ratu i u miru morali voditi bitke za Istinu i Pravdu!

Pozdravljam sve vas heroje iz cijele Domovine, od Dalmacije do Slavonije, sve vas drage bajkere u kojima živo srce bije i koji bi, da se vremeplov može vratiti u 91 godinu, opet bez iznimke stali u obranu Domovine. Domoljub se rađa s majčinim mlijekom, upisano je domoljublje u genom Hrvata, gen najpoštenijeg i najčasnijeg ratnika na svijetu, nikad u otimačinu i napad na tuđe, uvijek spremnost za obranu svoga i svojih, srce veliko kao kuća, puno gordosti i ponosa a iznad svega ljubavi. Još nisam vidjela niti jednu komemoraciju za branitelje na kojoj se nije molilo, e to je ta Ljubav, ljubav koja nadilazi ovozemaljsko, ljubav koja ide – od i prema Stvoritelju svega.

Zato mi vjerujemo da su svi naši pokojni branitelji u Božjoj blizini, jer Svevišnji ih stavi na kušnju i vidje da su ga dostojni. Hvala vam dragi heroji, što i danas živite svoje dostojanstvo i plemenitost, hvala vama bajkeri što pronosite slavu i istinu domovinskog rata lijepom našom, hvala vama ,izvana s opakim „rokerskim“ izgledom a srca dobrog kao u malog djeteta uvijek spremnog na pomoć i žrtvu. Ponesite u Vukovar i naše molitve i ljubav za sve poginule branitelje, povežite i ova dva najnapaćenija grada u lijepoj nam Domovini, premosnicom zahvalnosti i poštovanja, u Domovini koja je osuđena da bude bogata i sretna a našom ste ju vi stvorili, a lijepa je oduvijek. A neka vas na daljnjem putu, sve do Vukovara, prati zagovor, naše Majke Marije, Kraljice Hrvata! Živjeli i dobro došli u Petrinju!“, kazala je zamjenica gradončelnika Viktorija Kaleb.

Đani Radovinović iz MK Korčula je istaknuo:

„Svi smo jedni uz druge, bilo je padova, snijega, leda, ali srce je veliko i idemo dalje. Svi smo skupa i idemo se poklonit još jedanput gradu heroju. Naravno zaustavljamo se nažalost na puno mjesta u puno gradova da bismo se prisjetili svih tih mladića koji su nas zadužili da danas možemo sretno i mirno voziti Lijepom našom.“

Andrej Vuković iz MKV-Petrinja je istaknuo kako mu je drago što je karavana došla u Petrinju, te dodao: „Ove godine nas vrijeme nije pomazilo, stvarno smo imali dosta gadne uvjete na putu, ali što se kaže „srce junačko“ i ova jedna zajednička misija nas vodi dalje tako da smo prebrodili sve nedaće, a stvarno je bilo žestoko, snijeg, kiša, led, prevrtanja. Osjećaj na putu se ne može opisati jer je to jedno zajedništvo između dečki, živimo svi za jednoga, vozimo svi za isti cilj, a on je odavanje počasti našem gradu heroju Vukovaru i povezivanje krajnjeg juga sa krajnjim istokom naše Hrvatske, uz obavezno zaustavljanje u svim našim gradovima koji su jako stradali u Domovinskom ratu kao i sama Petrinja.

Krajnji cilj je Vukovar i vjerujte kad dolazimo tamo, srce je kao kuća, ništa nije teško i to nas vodi dalje.“ Karavana se vozi u pet etapa (pet dana), a nosi naziv „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ Prevlaka-Vukovar 2017.