Karamarko: ‘Nikad ne reci nikad’

U medijima su se pojavile informacije da Karamarko razmišlja o povratku u politiku, te da u tome ima podršku puno ljudi u stranci, koji ga zovu jer su nezadovoljni stanjem u HDZ-u, kao i aktualnim predsjednikom stranke, Andrejem Plenkovićem.

Karamarko je tportalu rekao da su te informacije više “razmišljanja naglas”, nego ozbiljna najava povratka u politiku.

“Politički povratak mi nije u fokusu, ove godine imam važnijeg posla od bavljenja politikom”, rekao je za tportal Karamarko, a razgovor je zaključio riječima da, kada je riječ o politici, ipak vrijedi ona stara: “Nikad ne reci nikad.”

Tomislav Karamarko na čelo HDZ-a došao je u svibnju 2012. godine, kada je na stranačkoj izbornoj konvenciji u drugom krugu pobijedio Milana Kujundžića, nakon što su u prvom krugu iz predsjedničke utrke eliminirani Jadranka Kosor, Darko Milinović i Domagoj Ivan Milošević.

Uz svesrdnu pomoć Milijana Brkića vrlo brzo uspostavio je apsolutnu kontrolu nad stranačkom infrastrukturom, a HDZ je potom pobijedio na lokalnim izborima 2013. godine, europskim (2013. i 2014.) i predsjedničkim (2015.), a HDZ je osvojio najviše saborskih mandata i na parlamentarnim izborima 2015. godine.

Nakon mukotrpnih poslijeizbornih pregovora HDZ i Most formirali su Vladu na čelu s nestranačkim Tihomirom Oreškovićem.

Karamarko, koji je bio prvi potpredsjednik Vlade, vrlo brzo ušao je u sukob s Oreškovićem smatrajući da premijer previše ‘solira’ i da se mišljenje HDZ-a ne uvažava u mjeri u kojoj je on to želio. Brzo puca i između HDZ-a i Mosta, koji je potpuno stao na stranu Oreškovića.

Politička kriza kulminirala je u kasno proljeće 2016. godine, kada su mediji otkrili poslovne veze Karamarkove supruge s MOL-ovim konzultantom Josipom Petrovićem, prenosi tportal.