Karamarko napisao tekst za ugledni američki časopis za kojeg piše i H. Kissinger

Tomislav Karamarko u sklopu djelovanja u svom think-tanku, Institutu za sigurnost i prosperitet Hrvatske, napisao je tekst za američki dvomjesečnik National Interest.

Tomislav Karamarko početkom godine dao je naslutiti u kojem smjeru kreće njegova karijera, obišao je think-tank institute za politička i sigurnosna pitanja u Velikoj Britaniji, potom i u SAD-u, te najavio da bi nešto slično želio osnovati i u Hrvatskoj. To je i napravio u svibnju 2017., kada je osnovao Institut za sigurnost i prosperitet Hrvatske.

The National Interest, jedan od vodećih američkih medija za nacionalne i međunarodne odnose, upravo je objavio moj članak u suradnji s Jamesom J. Carafanom, potpredsjednikom zaklade Heritage. U članku se raspravlja o važnosti LNG terminala na otoku Krku za energetsku sigurnost i stabilnost u Hrvatskoj, regiji i Europi.

“Prošle godine, Europska unija oslanjala se na uvoz 34% plina iz Rusije, što je značajan porast u odnosu na 2015. godinu. Bugarska, Finska, Grčka, Estonija, Litva, Latvija, Srbija i Slovačka više od 60% prirodnog plina uvoze is Rusije. Također, ured državne statistike u Nizozemskoj prošle godine je izvijestio da nedostaje 80% rezervi prirodnog plina u zemlji. Ipak, postoji način da Europa ostvari veću energetsku neovisnost uz terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku, koji već u samom početku omogućuje isporuku dvije milijarde kubičnih metara plina godišnje, čime bi opskrbljivao ne samo Hrvatsku i regiju, već i zemlje EU poput Italije i Francuske. Na osnovu takva geostrateškog položaja, LNG terminal već je osigurao više od 100 milijuna eura sredstava iz EU. To je prepoznao i američki predsjednik Trump kada je prilikom sastanka s liderima istočne i središnje Europe podržao ovaj projekt zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja je reagirala na Trumpovu inicijativu. Budući da europske zemlje ponovno ulažu u sigurnost, sveobuhvatan pristup zahtijeva alternativu ruskoj energiji. Upravo zbog toga LNG terminal na Krku znači ne samo veliki gospodarski potencijal za Hrvatsku i Sjedinjene Države već bi mogao odigrati važnu ulogu u određivanju energetske budućnosti i regionalne stabilnosti.”..napisao je Karamarko na društvenim mrežama..

Čitavi članak pročitajte na linku http://bit.ly/2wCsJlV