Kaos u Kataloniji: Policija koristi silu, nekoliko desetaka ozlijeđenih

FaH

Trideset i osam osoba ozlijeđeno je gumenim mecima i pendrecima koje je upotrijebila španjolska policija pošto su joj se stotine osoba ispriječile na ulazima na biračka mjesta u Kataloniji gdje se odvija referendum o nezavisnosti unatoč zabrani španjolskog Ustavnog suda, priopćila je katalonska vlada.

Liječničku pomoć je od 9 sati ujutro zatražilo 38 osoba od kojih su tri teže ozlijeđene, navela je vlada iz Barcelone na Twitteru.
Pošto je jutros regionalna policija Katalonije odbila ispuniti sudski nalog i zatvoriti škole u kojima se održava glasovanje slijedila je operacija španjolske nacionalne policije i civilne garde. Kako bi prokrčili put prema biralištima upotrijebili su gumene metke i pendreke.

Stotine pobornika referenduma i dalje je ispred škola u kojima je srušena internetska veza, čime je onemogućeno prikupljanje podataka o biračima i registracija glasovanja. Na jednom mjestu građani postavljaju barikade ispred biračkog mjesta.

“Slika koju je u svijet odaslala španjolska država sramotna je i taj će imidž ostati zauvijek”, rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u obraćanju medijima.

Pozvao je stanovnike da nastave izlaziti na biračka mjesta unatoč televizijskim snimkama na kojima se vidi intervencija policije te ozljede od gumenih metaka.

Kao i drugi čelnici pokrajinske vlade, tako je i predsjednik Puidgemeont uspio glasati, učinivši to na glasačkom mjestu gdje njegov dolazak nije bio najavljen jer je na njegovu biralištu policija zaplijenila glasačke listiće razbivši prozore kako bi ušla u prostoriju.

Čak i sama španjolska vlada nevoljko se prihvatila te zadaće. Cilj nacionalne policije i civilne garde je zaplijeniti izborni materijal, a ne dirati ljude koji žele glasati, rekao je Enric Millo, predstavnik španjolske vlade u Kataloniji.

“Prisilili su nas da činimo nešto što ne želimo”, rekao je na konferenciji za novinare . Osudio je, međutim, postupanje katalonskih policajaca. “Odbili su naredbu da spriječe ilegalni referendum i trebali su spriječiti otvaranje birališta, no nažalost to nisu učinili”, požalio se i rekao da je to “golema neodgovornost” katalonskog vodstva.

Glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull rekao je da su otvorene tri četvrtine birališta na kojima su birači mogli glasati.
Katalonska vlada najavila je da će skupina sveučilišnih profesora procijeniti rezultate katalonskog referenduma u nedjelju navečer, ali ne i odziv, o čemu će, kako se očekuje, informacija slijediti u ponedjeljak ujutro.

Španjolska vlada je poručila iz Madrida da se referendum neće održati, jer je nezakonit. Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da se nakon rušenja elektronskog sustava glasovi ne mogu izbrojati pa je on dodatno izgubio ne regularnosti jer osobe sada mogu glasati više puta.
Katalonska vlada ustvrdila je pak da je na djelu sustav koji će osigurati da se ne može glasati dva puta.

Policijska operacija se nastavlja diljem Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

“Policija uklanja glasačke kutije kako bi ispunila nalog suda i poštivala zakon uslijed ilegalnog referenduma”, poručio je španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido preko Twittera. Šef katalonske policije u nedjelju se nije pojavio na sastanku sigurnosnih službi.

Hina/N