Kamper u Naashvilleu eksplodirao u “namjernom činu”

Hina /EPA

Kamper koji je eksplodirao na božićno jutro u središtu Nashvillea nakon odbrojavanja preko zvučnika, bio je namjerni čin, navodi policija i izvještava o velikoj šteti u prijestolnici country glazbe.

Nakon eksplozije u 6,30 sati najmanje tri lakše ranjene osobe su hospitalizirane, rekli su vatrogasci.

Policija zasad ne zna je li netko bio u kamperu u trenutku eksplozije. Identitet i motivi počinitelja također su nepoznati.

Policija je blokirala četvrt, a u istrazi sudjeluju FBI i federalna agencija za oružje i eksplozive. Bijela kuća je navela da je predsjednik Donald Trump upoznat sa situacijom.

U eksploziji je pričinjena velika šteta na pročeljima okolnih zgrada, pukla su prozorska stakla brojnih stanova, trgovina i ureda.

Eksplozija se osjetila nekoliko kilometara dalje. “Mislimo da je to bila planirana operacija”, rekao je u prvom komentar glasnogovornik policije Nashvillea Don Aaron.

Dodao je da je nešto prije eksplozije policijska ophodnja pozvana zbog pucnjave i primijetila sumnjivi kamper parkiran ispred zgrade kompanije AT&T.

Agenti su “čuli snimku iz unutrašnjosti vozila” s upozorenjem da će bomba eksplodirati četvrt sata kasnije, objasnio je šef policije John Drake.

“Evakuirajte sada, tu je bomba. Bomba u ovom vozilu će eksplodirati”, govorio je ženski glas preko zvučnika, ispričali su svjedoci za lokalni list Tennessean.

To je omogućilo policiji da ide od vrata do vrata i pozove stanovnike okolnih zgrada da se evakuiraju.

Policija je na Twitteru objavila fotografiju kampera bež boje prije nego se parkirao na mjestu eksplozije i pozvala očevice da se jave.

Nekoliko policijskih ekipa s psima pregledalo je područje i nema naznaka da ima još eksplozivnih naprava, rekao je Don Aaron.

Vatrogasci su pregledavali zahvaćene zgrade i tražili moguće žrtve.

Vlasti ne daju druge podatke o istrazi koja je u tijeku.

Motiv eksplozije za sada nije poznat. “Vozilo je eksplodiralo ispred zgrade AT&T, ne znamo radi li se o slučajnosti ili namjernom činu”, rekao je glasnogovornik policije. U eksploziji su oštećene instalacije američke telefonske kompanije i neki klijentiu Nashvilleu i okolici mogli bi ostati bez usluge, objavio je AT&T na Twitteru.

“Poduzet ćemo sve da građani budu sigurni”, rekao je gradonačelnik Nashvillea John Cooper. “Imali smo puno sreće što ima tako malo ranjenih”, dodao je. “Šteta što je tako počelo božićno jutro, ali bilo kojeg drugog jutra bilo bi u trgovačkoj četvrti puno više ljudi”, dodao je.