Kampanja “Nemoj da zataji”: Od zatajenja srca svakog sata umre jedna osoba

FaH

Svakog sata jedna osoba u Hrvatskoj umre od zatajivanja srca, a godišnje 9.000, pa je cilj javno-zdravstvene kampanje “Nemoj da zataji” Hrvatskog kardiološkog društva i Hrvatske kuće srca ukazati na važnost sprječavanja i ranog prepoznavanja simptoma koji dovode do zatajenja srca.

Zatajivanje srca nalazi se na visokom sedmom mjestu među deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj, a pandemija koronavirusa nova je ugroza za bolesnike sa zatajivanjem srca, jer klinička slika infekcije može biti bitno teža i složenija, a time i ishodi lošiji.

“Zatajivanje srca je ozbiljno stanje pri kojem srce ne može ispumpati dovoljnu količinu krvi da bi zadovoljilo potrebe svih dijelova tijela za kisikom i hranjivim tvarima, a procjenjuje se kako u Hrvatskoj od zatajivanja srca boluje 80 do 100 tisuća ljudi. Kvaliteta njihovog života narušena je, često nisu radno sposobni te imaju poteškoća u svakodnevnom funkcioniranju u društvu i unutar obitelj”, rekao je akademik Davor Miličić, jedan od sudionika stručne virtualne tribine održane u sklopu kampanje za podizanje svjesnosti o zatajivanju srca.

Smrtnost unutar pet godina od postavljanja dijagnoze zatajivanja srca iznosi oko pedeset posto, pa je zatajivanje srca smrtonosnije od većine zloćudnih tumorskih bolesti, upozorio je Miličić.

Posebnu pozornost na simptome zatajivanja srca trebaju obratiti osobe oboljele od povišenoga krvnog tlaka, dijabetesa, osobe koje su preboljele srčani udar ili imaju neku koronarnu bolest ili prirođenu bolest srca. Simptomi su često nespecifični, a manifestiraju se kao zaduha ili otežano disanje, osjećaj lupanja ili preskakanja srca, ubrzani rad srca, umor i slabost, oticanje nogu, otežano podnošenje fizičkih napora, ali i noćno gušenje i potreba za spavanjem na povišenom uzglavlju.

„Pravovremenim dijagnosticiranjem moguće je uspješno liječiti zatajivanje srca, a poznato je kako upravo rano prepoznavanje simptoma i što raniji početak liječenja produljuju životni vijek i povećavaju kvalitetu života oboljelih. Pravilna prehrana te zdrav i aktivan način života, koji isključuje konzumaciju alkoholnih i duhanskih proizvoda te ograničava unos soli, važan su faktor u prevenciji i liječenju zatajivanja srca“, pojasnila je prof. dr.sc. Maja Čikeš.

Stoga stručnjaci naglašavaju važnost redovitih pregleda te pozivaju građane da ne ignoriraju simptome nego konzultiraju svog liječnika, naročito ako već boluju od dijabetesa, hipertenzije, nasljedne srčane bolesti ili bolesti koronarnih žila. Također potiču na zdrav način života i fizičku aktivnost radi prevencije razvoja zatajivanja srca.