Kalifornija: požar i dalje hara, najmanje 59 mrtvih

EPA/PETER DASILVA

Požari u kojima je smrtno stradalo najmanje 59 osoba, po najnovijim podacima, nastavili su u srijedu harati Kalifornijom gdje vlasti pokušavaju pronaći oko 130 osoba koje se još uvijek smatra nestalima.

“Pronađeni su posmrtni ostaci osam novih žrtava” u srijedu u Paradiseu, gradiću na sjeveru Kalifornije pogođenom svom snagom požarima 8. studenoga, izjavio je šerif okruga Butte Kory Honea.

“Mislimo da smo identificirali 47 žrtava ali čekamo potvrdu DNK-a”, dodao je on na konferenciji za tisak, najavljujući kako vrhunska oprema za ultra-brzu analizu DNK stiže na lice mjesta.

“Od sutra svi oni koji misle da je član njihove obitelji smrtno stradao mogu nam doći dati uzorak DNK”, istaknuo je šerif.

Radi se o najpogibeljnijem požaru u povijesti te države na američkom zapadu.

Broj spasioca gotovo je udvostručen te je sad na terenu raspoređena 461 osoba i 22 psa dresirana za traženje ljudskih ostataka.

Policajci su također uspjeli lokalizirati više od 200 osoba za koje su mislili da nedostaju, rekao je šerif.

U srijedu navečer nestalima se smatralo još 130 osoba, posebno starije osobe podrijetlom iz Paradisea, grada omiljena među umirovljenicima, gotovo potpuno uništena u požaru koji je spalio najmanje 56.000 hektara.

Nekoliko stotina kilometara južnije, blizu Los Angelesa, “Woolsey Fire” opustošio je gotovo 40.000 hektara a najmanje tri su osobe poginule.  (H)