Povezite se

Politika

Kako su se dogo(varali) poslovi u režiji gradonačelnice Siska Ikić Baniček

Objavljeno

-

Klub vijećnika HDZ, HSLS, HKS već duže vrijeme pozorno prati (ne)kontrolirana zbivanja na području grada Siska što je rezultiralo javnim istupima ali i prozivanjima da se spriječi samovoljno i nekontrolirano provođenje samovolje pojedinaca koji budućnost stanovnika grada Siska i šire čine upitnom i zabrinjavajućom.

Najnoviji slučaj vezan za otpasni otpad uznemirio je javnost na što su se otvorenim pismom oglasili iz Kluba vijećnika HDZ, HSLS, HKS…, što prenosimo u cjelosti:

Vezano uz otvoreno pismo GI „Siščani ne žele biti Smetlišćani“ podupiremo nastojanja za rasvjetljavanjem cijele situacije oko opasnog otpada u Sisku i donosimo vrlo važne činjenice:

„Vjerujem da će poruke o ovim događanjima i potpisivanju ugovora s prethodna tri investitora stići na prave adrese i da ovo neće biti zadnji ugovor koji potpisujemo. Veselim se novom poslovnom partneru i novim radnim mjestima te novoj zelenoj proizvodnji na području grada Siska“ – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u lipnju 2015. prilikom potpisivanja Ugovora o osnivanju prava građenja s tvrtkom Scateo. Dvije godine kasnije na pitanja naših vijećnika o prodaji zemljišta i dolasku tvrtke Rijekatank u Južnu industrijsku zonu u Novom Pračnu gradonačelnica samo šturo odgovora da se tvrtka bavi ekologijom i zaštitom okoliša.

„Ovo je primjer da proaktivan, afirmativan i otvoren pristup bez fige u džepu prema investitorima djeluje“ – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u svibnju 2015. prilikom potpisivanja Ugovora o osnivanju prava građenja s tvrtkom Mittelenergy. Te iste godine hvalila se gradonačelnica da će na površini preko 11 tisuća kvadrata izgraditi kongregacijsko postrojenje u vrijednosti oko 80 milijuna eura te da će tvornica zapošljavati 80 ljudi a kooperanti još dodatnih 220 ljudi.

„Ulagači u grad ne dolaze sami od sebe. Potrebno ih je vući za rukav jer, bez da oni osjete kako su dobrodošli, posla i novih radnih mjesta nema i neće biti.“ – zaključila je gradonačelnica uvjeravajući sisačku javnost 2015. o odlično dogovorenom poslu s tvrtkom Mittelenergy u Južnoj industrijskoj zoni – Novo Pračno.

Iste 2015. godine slušali smo o poslovima s otpadom u režiji SDP-a. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček potpisala je ugovor s tvrtkom EPI Consulting koja je trebala na površni od 25.764 m2 na području Južne industrijske zone – Novo Pračno graditi bioplinsku energanu. To je trebao biti prvi investitor u Sisak za vladavine Kristine Ikić Baniček te je trebao uložiti oko 2 milijuna eura i zaposliti ukupno 15 djelatnika. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako je potpisivanje ugovora s tvrtkom u vlasništvu istaknute članice SDP-a Zagrebačke županije, Verice Pavković, veliki dan za Grad Sisak i da su neki mislili da ovaj dan nikada neće doći.

Izvor: Facebok/Ilustracija/Nacionalno

I zaista, nakon afere „Kopa Beach“ vrijedne preko 10 milijuna kuna u kojoj je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček mailom tražila od SDP-ova direktora u HŽ-u da posao demontiranja pruge od Petrinje do Karlovca dobije udruga „Kopa Beach“ iz Siska registrirana tjedan dana nakon traženja gradonačelnice (dobro ste pročitali, tjedan dana nakon?!), čiji su čelnici također istaknuti sisački SDP-ovci, nismo mislili da će ponovno doći dan da gradonačelnica prvi višemilijunski posao dogovara s tvrtkom u vlasništvu istaknute SDP-ovke.

Gradonačelnica se 2015. pohvalila da je osobno zvala gospodina Debeljaka (tvrtka DIV) te da mu je obećala, ukoliko dostavi svoju ponudu, da će u roku od 60 dana dobiti sve dozvole nakon čega je gospodin Debeljak, kako gradonačelnica kaže, na njeno zadovoljstvo i predao ponudu za česticu od 138 tisuća kvadrata na kojoj bi se gradila tvornica betonskih pragova. Planirana investicija bila je 8 milijuna eura i trebalo je biti zaposleno 50-ak radnika.

Što je zajedničko svim ovim tvrtkama čije je ulaganje u Južnu industrijsku zonu – Novo Pračno i zapošljavanje Siščana gradonačelnica Kristina Ikić Baniček hvalila na sva usta? Ni jedna od ovih tvrtki nije uložila ni jednu kunu u Sisak i nije zaposlila niti jednog Siščana. Ali vjerojatno je gradonačelnica po ustaljenoj praksi osobno zvala, slala mailove ili vukla za rukav svoje SDP-ove kolege, gradonačelnike Rijeke i Jastrebarskog da im ponudi Sisak kao destinaciju za tvrtke koje građani zbog smrada i straha od zagađenja tjeraju iz njihovih gradova. Ovog puta bez medija i s figom u džepu prema Siščanima.

Zbog poznavanja rada gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, izgovorenih neistina, od javnosti skrivenih dolazaka tvrtki koje obrađuju opasan i medicinski otpad, nemamo povjerenje da se radi o „čistim poslovima“ koji idu u korist Siščana.

Apsolutno podržavamo vašu borbu, tražimo da se Siščanima omoguće sve informacije o tvrtkama koje se bave otpadom u Sisku, osobito o tvrtkama Remondis Medison i Rijekatank. Siščani zaslužuju znati sve informacije da bi mogli donositi vlastite zaključke i izraziti svoju volju. A neka se „Kristina za Sisak“ zajedno s investitorima potrudi objasniti svojim sugrađanima zašto je to dobro za nas. Zahtijevamo od gradonačelnice Kristine Ikić Baniček da javno odgovori na pitanje je li odlučila od Siska napraviti atraktivnu destinaciju za skladištenje i obradu opasnog i drugog otpada. Taj plan Siščanima nije bio prikazan u predizbornim najavama i programu. Vidjeli smo bazen u Capragu, uređenu grabu kod Herbosa ali nam „Kristina za Sisak“ ni sitnim slovima nije napisala „pored toga obrada medicinskog i opasnog otpada“.

Klub vijećnika HDZ, HSLS, HKS

Politika

HSP objavio smjernice spašavanja gospodarstva, traži ukidanje financiranja svih nepotrebnih udruga

Published

on

Karlo Starčević, predsjednik HSP-a/Izvor: Nacionalno

Hrvatska stranka prava oglasila se priopćenjem u kojem poručuju kako Vladine mjere za spas gospodarstva nisu ni približno dovoljne te su predložili nekoliko smjernica na temelju kojih bi trebalo spašavati ili stimulirati gospodarstvo. Među ostalim traže ukidanje financiranja svih nepotrebnih udruga.

Od javnog sektora zahtijevamo solidarnost sa onima koji svaku recesiju iznesu na svojim leđima – privatnim sektorom. Predlažemo neka prvi korak bude racionalizacija troškova rada javne uprave. To bi bila vrlo dobra poruka, poruka koja bi dodatno potaknula hrvatsko zajedništvo, koje nam je sada, baš kao u vrijeme Domovinskog rata, najpotrebnije.
Na tome ne treba stati, te zbog toga, od Vlade RH, umjesto odreknuća dijela poreznih obveza i daljnjeg zaduživanja realnog sektora, Hrvatska stranka prava zahtijeva ove hitne mjere:

– Ukidanje financiranja svih nepotrebnih UDRUGA koje ne služe javnom dobru: Dokumenta, GONG, B.a.B.e., Iskorak, Kontra, Centar za ženske studije, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP), Glas Razuma, Inicijativa Nisam vjernik, Udruga Protagora, Udruga “Centar za građansku hrabrost”, Udruga “David”, Ženska mreža Hrvatske, Udruga “Antares”, i mnoge druge .…… kojima se isplaćuju milijarde kuna poreznih obveznika prikupljenih u realnom sektoru.

– Odricanje od svih parafiskalnih nameta, uredbu o ukidanju naplata komorskih članarina te naplatu PDV-a nakon naplaćenih, a ne izdanih računa.
– Hitnu izmjenu sustava doprinosa i otvaranje rasprave o reformi sustava zdravstvenog osiguranja koji grca u dugovima i korupciji. Bez toga, u nekoj budućoj krizi, riskiramo ostati i bez onoga što nam je u ovoj krizi toliko dragocjeno – sustava javnog zdravstva.
– Umanjenje naplate (dvije trećine) HRT pristojbe, ukidanje naknade ZAMP-u pošto već jedan dio dobivaju od HRT-a.
– Hitno povlačenje financijskih sredstava iz raspoloživih izvora u EU institucijama, a za potrebe sanacije gospodarstva i oporavak društva u Hrvatskoj
– Hitnu javnu raspravu – referendum, o politici zaduživanja budućih naraštaja, osim u svrhu refinanciranja kredita radi smanjenja kamata.
– Hitna izgradnja strateških tvornica (moguće i kroz javno-privatno partnerstvo) za sve vrste namjenske i strateške proizvodnje: hrana, medicinske potrepštine, proizvodnja lijekova, građevinski materijal, drvodjelstvo – drvna industrija, solarne elektrane, napredne tehnologije – PLC sklopovi, hitno aktiviranje Imunološkog zavoda i stavljanje u funkciju, te mnogi drugi projekti koji mogu proizaći i iz inovacija i patenata hrvatskih izumitelja – a kroz osnivanje Fonda za financiranje hrvatskih inovacija pri HGK

“Kao stranka hrvatskog Webera, dr. Eugena Kvaternika, naše je naslijeđe boriti se za one koji žive od svoga rada. Hrvatski glavničar nas uči kako je vrlo važno hrvatskom čovjeku omogućiti živjeti od vlastitoga rada, u tom smislu, on treba zaštitu, a ne dadiljanje države. Država kao takva MORA biti okvir napretka i opstanka, a ne represivni mač prema svojim građanima.”

Međuostalim kažu kako je svaka kriza prilika za katarzu. “Poznato je kako svaka kriza, ako se njome upravlja na ispravan način, može biti i šansa. Aktualna kriza je jedna od prvih, ako ne i prva, u novijoj povijesti u kojoj je došlo do poremećaja u ponudi i potražnji, te u tom smislu apeliramo na premijera Plenkovića neka ovu situaciju iskoristi za korijenite promjene i racionalizaciju rashodovne strane proračuna. Sada nije trenutak za razmišljati o interesnim skupinama i njihovim apetitima, jer opstanak i budućnost države važniji su od bilo čega, pa i od ishoda parlamentarnih izbora.”

Ucitavanje vijesti

Politika

Škoro kritizirao vladajuće: Vratite dio novca građanima

Published

on

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro poručio je u četvrtak vladajućima kako je sada vrijeme da dio novca koji im građani plaćaju vrate građanima jer im je potrebna pomoć, umjesto što skupljaju političke bodove i pokušavaju ukinuti demokraciju.

“Ne plaćamo mi te poreze, prireze, trošarine i ostale daće da bi vladajuća oligarhija zapošljavala ‘svoje kadrove’ i osiguravala sebi i njima velike plaće, nego zato da u svakom trenutku naši vrli političari, bez obzira na to tko je trenutno na vlasti, budu spremni dio tog novca vratiti građanima, kada je građanima pomoć potrebna”, napisao je Škoro na svojem facebooku.

Ustvrdio je kako u Hrvatskoj plaćamo velike poreze i prireze, možda i najveće u ovom dijelu svijeta.

“Ne trebaju nam odgode i dodatni krediti, ne treba nam mizernih pet posto od iznosa za popravak potresom oštećenog objekta i ne trebaju nam vaše jednomjesečne plaće. Ne! Treba nam sposobno vodstvo koje će spasiti ionako posrnulo gospodarstvo, pomoći potresom pogođene građane i opće stanje nacije. To se od vas vladajućih očekuje”, ističe Škoro.

Upozorio je vladajuće da ne koriste izvanrednu situaciju kako bi skupljali političke bodove i ukidali demokraciju jer žele uvesti “izvanredno stanje i nadzor mobitela”.

“U Hrvatskoj ima više mobilnih uređaja nego stanovnika. Što ćete time dobiti? Što je konačni cilj? Nemojte ukidati temeljne ljudske slobode svima zbog neodgovornih pojedinaca”, naglasio je Škoro.

Istaknuo je da se u potresu ne bi srušila kulturna baština da se na vrijeme vodilo računa o statici zgrada i objekata u vlasništvu države.

“Nemojte govoriti o neodgovornim pojedincima, nego recite tko su oni i kaznite ih primjereno. Naučite da se bahati  ljudi ponašaju neodgovorno jer se ne boje kazne i suda. Potaknite pravosuđe da provodi te zakone brzo i učinkovito”, poručio je Škoro.

“Em ne znate, em ste vlasti željni. Pod svaku cijenu”, napisao je Škoro u objavi i pozvao građane na zajedništvo uz održavanje fizičke distance od dva metra.

Ucitavanje vijesti

Politika

Miroslav Škoro: Premijer je najavio rezanje plaća u državnom sektoru, neka krene od sebe i svojih pobočnika

Published

on

Danas je predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro putem Facebooka zahvalio onima koji su podržali njegov prijedlog da saborski zastupnici, Vlada i ostali dužnosnici u vrijeme krize zbog koronavirusa primaju minimalnu plaću, te je pozvao premijera Andreja Plenkovića da on bude prvi koji će primiti smanjenu plaću.

“Hvala svim građanima, medijima i političarima koji su, svjesni katastrofe u privatnom sektoru, podržali moj prijedlog od prije dva dana o minimalcu za zastupnike, Vladu i ostale dužnosnike. Budući da je i sam premijer najavio rezanje u državnom i javnom sektoru, pozivam ga da krene od sebe i svojih pobočnika kako i dolikuje svakom pravom vođi”, istaknuo je Škoro.

Dodao je da interes naroda mora uvijek biti ispred osobnog interesa, te predložio da od minimalca budu izuzeti djelatnici i dužnosnici koji ugrožavaju svoje zdravlje u borbi protiv koronavirusa. “Svi znamo tko su oni i hvala im”, napisao  je Škoro.

Podržao je ministra zdravstva Vilija Beroša u njegovim naporima u borbi protiv pandemije, kao i njegov “apel svima koji vole Hrvatsku” da doprinesu sprječavanju zaraze i ostanu doma.

Hvala svim građanima, medijima i političarima koji su, svjesni katastrofe u privatnom sektoru, podržali moj prijedlog od…

Objavljuje Miroslav ŠkoroSubota, 21. ožujka 2020.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije