Kako su “isparili” birači Miroslava Škore i Hrvatskih suverenista ?

Pero Kovačević

Piše: Pero Kovačević

Ovo vam je priča o „čarobnjaštvu“ anketnih agencija, priča o fenomenu kako su u kratkom vremenskom razdoblju „nestali“, odnosno „isparili“ birači Miroslava Škore i Hrvatskih suverenista. Glavni akteri ove priče su „čarobnjaci“ anketne agencije i naravno dvije „vodeće“stranake HDZ-a i SDP-a, dok sam ja samo pripovjedač.

Krenimo od početka ove priče, pa tako redom. Sinoć su objavljeni rezultati Hrejtinga za travanj ove godine. HDZ je s 29,9 % (27,3% u ožujku) potpore prvi put od studenoga prošle godine ponovno vodeća stranka, dok je SDP drugi s potporom od 27,4 % (29,3% u ožujku). Rezultati ove ankete pokazuju da bi izborni prag, kada bi se sljedeći tjedan održavali izbori, prešao još samo Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret koji su zabilježili 9,2 % potpore (10,5% u ožujku).

Anketne agencije očito i to od samog početka „ne vole“ Hrvatske suvereniste i Miroslava Škoru. Krenimo od izbora za Europski parlament. Podsjetimo se. Agencije su dugo vremena izbjegavale u svojim istraživanjima uopće staviti Hrvatske suvereniste u svoja mjesečna istraživanja kako će glasovati hrvatski građani na izborima za Europski parlament. Nakon toga su ipak uvrstili Hrvatske suvereniste u svoja „istraživanja „ koja su u biti bila oblikovanje javnog mišljenja javnosti na štetu Hrvatskih suverenista. Naravno sa porukom „ne glasaj te“ za Hrvatske suvereniste – neće prijeći izborni prag.

Tako je RTL za mjesec svibanj prošle godine objavila CRO Demoskop, agencije Promocija plus. Podsjetimo se, u anketi za svibanj predvidjeli su da će HDZ-a lista na izborima za Europski parlament osvojiti 26% glasova birača, dok će lista Hrvatskih suverenista osvojiti samo 3,1% glasova birača. Naravno da su se totalno osramotili. Lista HDZ-a je na izborima za Europski parlament dobila samo 22,7 % glasova birača, lista SDP-a je dobila 18,71%, lista Hrvatskih suverenista je dobila 8,52% glasova birača. Toliko o vjerodostojnosti njihovih anketa iz svibnja, uoči izbora za Europski parlament.

Nakon toga su došli izbori za predsjednika Republike. Podsjetimo se rezultata u prvom krugu : Zoran Milanović je osvojio 29,55% glasova birača,Kolinda Grabar Kitarović je osvojila 26,65% glasova birača, a Miroslav Škoro je osvojio čak 24,45% glasova birača. Znači imamo jasnu situaciju sa stvarnih anketa na izborima za Europski parlament iz svibnja prošle godine i prvog kruga izbora za predsjednika Republike iz prosinca prošle godine i najnovije rezultate Hrejtinga za travanj ove godine.

Što odmah primjećujete, primjećujete da su kod HDZ-a i SDP-a dopuštena statistička odstupanja u odnosu na ostvarene rezultate njihovih kandidata u prvom krugu predsjedničkih izbora. Vjerojatno primjećujete i „čarobnjaštvo“ anketnih agencija- „isparili“ su birači Miroslava Škore i Hrvatskih suverenista. Miroslav Škoro prema tome „čarobnjaštvu“ ima potporu samo 9,2% birača,a ostatak do 24,45% koliko je osvojio u prvom krugu predsjedničkih izbora je „ispario“ ,“isparilo „ je 15,25% birača(odnosno najmanje 15% jel Most ima oko 4% i suverebnisti 1%, apodržavali su Škoro. Hrvatski suverenisti prema najnovijem „čarobnjaštvu“Hrejtinga imaju 1,1%. Znači od izbora za Europski parlament Suverenistima je „isparilo“ preko 7,5% birača. Ranije „isparavanje“ birača Hrvatskih suverenista, a gencije su objašnjavale da ti birači podržavaju Škoru. Sad vidimo da se Škoro vratio na početnu poziciju koju je imao kad je najavio kandidaturu i dobio podršku Hrvatskih suverenista, krenuo je sa 8,5% i sad se vraća na tu poziciju. Sve bi to bilo u redu, ali je „čarobnjaštvom“ anketnih agencija u nekoliko mjeseci „nestalo“ 15% birača, „nestalo“ je skoro 350 000 birača. Što je posljedica tog „silovitog rasta rejtinga“ HDZ-a i SDP-a , teško je i nemoguće dokučiti. Možda se preko 300 000 iseljenih mladih ljudi koji su zbog HDZ-a i SDP-a napustili Hrvatsku opet vraćaju njima. Možda je narod zadovoljan, nefunkcioniranje institucija pravne države, nefunkcioniranje pravosuđa, korupcijom i kriminalom. Možda su e blokirani i ovršeni okrenuli HDU-u i SDP-u. Možda ih podržava i 400 tisuća popisnika referendumskih inicijativa koji su „čarobnjaštvom“ Plenkovića i Kuščevića proglašeni nepismenim itd..

Naravno da odmah bode u oči i činjenica da su isparili birači Miroslava Škore i Hrvatskih suverenista. Ili je posljedica „silovitog rasta rejtinga“ HDZ-a i SDP-a brzo održavanje parlamentarnih izbora, a „isparavanje„ birača Miroslava Škore i Hrvatskih suverenista je samo priprema za te izbore glavnih aktera ove priče. Problem ovog „čarobnjaštva“ je taj da je isparilo najmanje 350 tisuća ljudi.