Kako strah djeluje na vaše življenje

Ivona Šimunović
Piše: Ivona Šimunović

Strah stvaraju misli u umu. Hrabrost je osjećaj. Svi smo mi bića koja konstantno mislimo , i to je nepobitna činjenica . I dok spavamo naša podsvijest misli umjesto nas, naše moždane vijuge stvaraju misli, i kad mislimo da ne mislimo. Ako je tako, zašto ne odlučiti misliti pozitivno. Umjesto straha, prizovite hrabrost! Strah od pada, recimo pojavio se nakon prvog jačeg pada dok smo kao djeca prohodavali, ali dječja hrabrost izazvala je želju za novim pokušajem. Što je dovelo do novog pokušaja ? ODLUKA! Mnogi će sada pomisliti, „ što je ovoj ženi? U kojem ona svijetu živi ? Život odraslih je nešto drugo! Razumijem dvojbe. U potpunosti su mi jasne. Razumijem kočnice koje smo si sami postavili, ali i one koje su uvjetovane ne našom voljom. Emocionalnu dezorijentiranost uslijed društva u kojem živimo. Ubijanje svake nade u neko bolje sutra. Gaženje onog našeg unutarnjeg  zahtjeva kojeg zovemo dostojanstvo.

Ali, nije dragi moji život odraslih nešto drugo. Život je sada, i on se događa upravo sada, u ovom trenutku, sa tim djetetom u vama, kojeg gurate od sebe, uvjeravajući se da živite život odraslih.

Sad  će mnogi pomisliti…dijete je nerazumno, nesvjesno, i donosi odluke nagonski !“ Dijete niti je nerazumno- jer je rođenjem donijelo i razum na ovaj svijet niti je nesvjesno, itekako je svjesno svijeta oko sebe. Da je takvo, nikada ne bi prohodalo, propričalo. (izbjegavaj itd..) Samo što to dijete u svima nama, igrom slučajnosti, odgoja,okoline i temperamenta te osobnosti izgubi s vremenom tu hrabrost odluke. Svi mi stjecajem tih okolnosti puno puta izgubimo hrabrost prema odluci, bazirajući se više na tome da udovoljimo drugima oko sebe, jer biti odbačen, neshvaćen, nevoljen, neprihvaćen nitko ne želi. Svatko od nas u sebi nosi  tu želju da ne budu-a budu. Intuicija i hrabrost , onaj unutarnji glas, često nam javljaju : Slušaj sebe, vjeruj sebi, voli sebe, voli život! Dok strah govori . Pazi! ali..! možda..! nisi sam, misli na druge !( izgovor za strah), ne budi sebičan! Griješiš, stani!
U Svim životnim situacijama uvijek imamo samo dvije ponuđene mogućnosti. Od samog jutra kad progledamo: ustati ili ostati u krevetu, raditi ili ljenčariti, biti dobri ili loši, uspjeti ili odustati. Odabrati strah ili hrabrost!?

I u svemu život nas dovodi do ODLUKE! Od nje ne možemo pobjeći, koliko god mi to odugovlačili , tražili izgovore. Ta neka odluka nas dočeka! Upravo zbog svega ovog što sam navela, napisala “ izazivam „ vas na odluku. A Odluka je HRABROST. Odbacite strah i ne zaboravite: Strah je misao. Strah su misli koje u  konačnici ne moraju biti i istina! Upoznajte istinu o sebi , kakva god ona bila. Svi smo na ovaj svijet došli  s određenim talentima za nešto i niti jedan talent ne treba podcjenjivati.

Što mislite, kakva bi šuma bila da u njoj pjevaju samo najtalentiranije ptice ?  Istinu o sebi upoznat ćete samo ako budete dovoljno hrabri. Ja vjerujem da ju posjedujete, jer svaki čovjek s istinom je došao na ovaj Planet. Vjerujte i vi odlučite živjeti život pun mogućnosti.

Ako potiskujemo neugodne osjećaje, među njima je i strah, nećemo biti sposobni niti uživati u onim ugodima. Emocije ili teku ili su blokirane. Nemoguće je, naravno potpuno osjećati pojedine emocije a druge potiskivati. Bitno je samo ne dopustiti da negativne emocije, strah preuzmu nas i naše življenje.

Postoji izreka: „ postavi se prema neprijatelju kao prijatelju i pobijedi ga“ . Što se više vježba prihvaćati i voljeti i svoje neugodne osjećaje, tada sve više postajemo sposobni uživati uočavati i biti zahvalni na onima ugodnim, i tada možemo uživati u bilo čemu što doživljavamo.

Znajući da je život trenutak, trenutak je sad, i već za pet minuta on postaje prošlost. Život teče, tecite  i vi uzvodno s njim. Ne protiv njega, zaustavljajući ga borbom sa strahom.

Lat. Dum spiro , spero. ( Dok dišem , nadam se.). Nadajte se i vjerujte! Ako strah i dođe, pobijediti ga možete samo ako Vi to žarko želite.

Samo oni koji su odustali, nisu uspjeli.