Kako revitalizirati hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju

Piše: Pero Kovačević

Pandemija koronavirusa neminovno potresa ne samo hrvatsko već i svjetsko gospodarstvo. Nitko ne zna koliko će pandemija koronavirusa trajati. Vlada se trudi i poduzima niz mjere kojima želi pomoći gospodarstvu. Naravno da svi mi podržavamo mjere koje će pomoći gospodarstvu. Ne znam zašto, ali Vlada je ponovno zaboravila najvažniji paket mjera, paket mjera za revitalizaciju hrvatske poljoprivrede i prioritetnu proizvodnju hrane za naše potrebe.

Zašto to naglašavam i potenciram. Razlog je jednostavan jer bi se mogli dovesti u sitauciju da budemo gladni. Zato je posebno važno da odmah bez odlaganja poduzmemo sve mjere da možemo osigurati iz vlastite proizvodnje sve potrebne poljoprivredne proizvode. Ovo je jedna od najvažnijih mjera i jamstvo da nam narod neće gladovati. Svi mi znamo da su agromafija i uvoznički lobiji te veliki trgovački lanci uz pomoć svih vlada HDZ-a i SDP-a uništili hrvatsku poljoprivredu, te da manje-više ovisimo o uvozu hrane.

Pogledajte što su učinili Slavoniji, kolike poljoprivredne površine su neobrađene i zarasle korovom. Bude li pandemija koronovirusa duže trajala, više je nego izgledno da će sve države zabraniti izvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda. Što ćemo onda, hoćemo li gladovati. Znači trebamo se osloniti na svoju vlastitu proizvodnju hrane.

Pitate me što nam je činiti, što Vlada treba napraviti da opet bili zemlja prizvodnje hrane.

Odgovor je jednostavan, trebaju učiniti ono što su propustili učiniti kako bi spriječili krah domaće prizvodnje hrane. Poduzimao sam niz zakonski inicijativa, kao saborski zastupnik, da se revitalizira hrvatska poljoprivreda i spasi od propasti. Sve Vlade HDZ-a i SDP-a su ih odbili i dali svoj pun negativan doprinos današnjem stanju u hrvatskoj poljoprivredi.

Vlada odmah bez odlaganja treba provesti slijedeće mjere za revitalizaciju hrvatske poljoprivrede i omogućavanje prizvodnje hrane: a) provesti bilaciranje poljoprivrednih proizvoda te jednostavno i brzo utvrditi godišnje potrebe Hrvatske za poljoprivrednim proizvodima po količinama i vrstama; b) utvrditi koliko od potrebnih godišnji potreba Hrvatske za poljoprivrednim proizvodima, Hrvatska samostalno godišnje proizvede,a koliko uveze: c) odrediti nositelje poljoprivredne prizvodnje po županijama( nositelji količine i vrstu rarađuju sa OPG-ima na svom području) i na temelju bilanciranja potreba Hrvatske odrediti količine i vrstu poljprivredne proizvodnje koje će se prizvoditi; d) utvrditi obvezu otkupa proizvedenih poljoprivrednih proizvoda od nositelja poljoprivredne prizvodnje o d strane dražave i trgovačkih lanaca; e) zakonski prisiliti trgovačke lance( za vrijeme izvanrednog stanja i poslije) na obvezu da najmanje 60% poljoprivrednih prizvoda moraju nabavljati od domačih prizvođača .

Eto, to bi najkraće rečeno trebalo odmah raditi,spriječiti da sutra ne budemo gladni i ponovno revitaliziramo domaću prizvodnju hrane. Podmirimo iz vlastite prizvodnje sve godišnje potrebe za hranom i poljoprivrednim proizvodimo te ospsobimo poljoprivredu za izvoz hrane.