Kako je svijet reagirao na Hamasovu ofenzivu na Izrael

Screenshot

UN poziva na trenutačni prekid nasilja u Gazi odakle je islamistički pokret Hamas počeo najveći napad na Izrael s dosad najmanje 40 mrtvih, a napade su osudili EU, zapadni čelnici i Ukrajina, Rusija i arapski svijet pozivaju na suzdržanost, a Hamasu bliske skupine i države pozdravljaju.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Tuerk šokiran je izvješćima o stotinama raketa ispaljenih na Izrael u subotu i navodima o izraelskim civilima koji su postali taoci.

Najmanje 40 Izraelaca ubijeno je, a 740 ranjeno u napadu Hamasa, prema zadnjim podacima koje je objavio izraelski medij N12 News.

“Civili ne smiju nikada biti meta napada”, izjavio je Tuerk i pozvao Izrael da poduzme mjere kako bi izbjegao civilne žrtve u svojim zračnim napadima na Gazu čime odgovara na Hamasov napad.

“Pozivam na trenutačni prekid nasilja i sve strane i ključne zemlje u regiji na deeskalaciju kako bi se izbjeglo dalje krvoproliće”, navodi Tuerk.

Zapad

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je da SAD “nedvosmisleno osuđuje” napade palestinske islamističke skupine Hamas na izraelske civile i da čvrsto podržava vladu i narod Izraela, izvijestio je u subotu CNN.

CNN je izvijestio da je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Tzachijem Hanegbijem i da će ostati u bliskom kontaktu.

Europska unija i brojne europske prijestolnice “oštro su osudile” napade u zoru na Izrael i naglasile da Izrael “ima pravo na obranu.

Rusija je pozvala na “suzdržanost”, a Turska da se izbjegne eskalacija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen “jasno” je osudila napade koje naziva “terorizmom” i ocijenila da se Izrael ima pravo braniti. “Europska unija izražava solidarnost u ovim teškim trenucima”, poručio je šef europske diplomacije Josep Borrell i naglasio da “terorizam i nasilje ne rješavaju ništa”. Napade je osudio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Rusija poziva “palestinsku i izraelsku stranu na trenutačni prekid vatra, na odricanje od nasilja i na potrebnu suzdržanost”, izjavila je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je osudio “teroristički napad” na Izrael te je poručio kako “ne smije biti sumnje” da se zemlja ima pravo braniti.

Hamasove napade osudili su čelnici europskih zemalja među kojima je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je rekao da su “napadi na civile šokantni i neprihvatljivi”. “Hrvatska je u ovom teškom trenutku solidarna s Izraelom i njegovim narodom”, poručio je Plenković.

Riječi osude uputili su francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Rishi Sunak, njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock i službeni Rim koji je poručio da Izrael ima pravo braniti se.

Španjolski ministar vanjskih poslova “šokiran” je “slijepim nasiljem” i “krajnje teškim terorističkim napadima”.

“Napad apsolutno osuđuje” Nizozemska, rekao je premijer Mark Rutte koji je nazvao izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua.

Napade su oštro osudili i Poljska, Češka, Grčka i Albanija.

Arapski i muslimanski svijet

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Izraelce i Palestince na “razumno postupanje” i na “suzdržavanje od impulzivnih akcija što bi samo povećalo napetosti”.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije pozvalo je u subotu na “trenutačni prekid nasilja između Izraela i Palestinaca”, prenijela je državna novinska agencija. “Pratimo neviđeni razvoj događaja između niza palestinskih frakcija i izraelskih okupacijskih snaga koji je doveo do visoke razine nasilja na brojnim frontama”, poručilo je ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije.

Na maksimalnu suzdržanost poziva i Sultanat Oman, prenosi službena agencija. Oman poziva međunarodnu zajednicu i “da odmah intervenira kako bi prekinula eskalaciju i ponovno uspostavila vladavinu međunarodnog prava”.

Druga zaljevska država Katar označila je Izrael jedinim odgovornim za eskalaciju i pozvala na suzdržanost. Katarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da spriječi Izrael u korištenju ovakvih napada kao izlika za pokretanje nesrazmjernog rata protiv palestinskih civila u Gazi, prenosi Hina.

Podrška Hamasu

Vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija pozdravio je u subotu “hrabru” ofenzivu Hamasa protiv Izraela.

“Podržavamo ovu hrabru operaciju ‘potopa al-Akse’ i sigurni smo da ga front otpora također podržava”, rekao je general elitne vojne formacije Čuvari revolucije Jahja Rahim-Savahi.

Proiranski šijitski pokret Hezbolah iz Libanona koji posjeduje snažno oružano krilo pohvalio je i čestitao Hamasu. “Hezbolah čestita palestinskom narodu i njegovim saveznicima Brigadama Al Kasam i Hamasu na toj junačkoj i pobjedničkoj operaciji velikih razmjera”, navodi se u priopćenju.

Osim toga Hezbolah navodi da “Zapovjedništvo islamskog otpora u Libanonu (…) održava direktni kontakt sa zapovjedništvom palestinskog otpora u zemlji te inozemstvu i stalno procjenjuje događaje i tijek operacija”. “Osovina otpora” je termin kojim se označavaju palestinski, libanonski, sirijski i drugi pokreti koji su bliski Iranu, a protivnici su Izraela. “To je i poruka arapskom i muslimanskom svijetu (…) osobito onima koji teže normalizaciji odnosa s Izraelom”, poručio je Hezbolah.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrain potpisali su s Izraelom Abrahamski sporazum o normalizaciji odnosa uz posredništvo bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a pozvalo je “maksimalnu suzdržanost i trenutačni prekid vatre kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice”,

Maroko i Sudan su također prekinuli neprijateljstvo s Izraelom, a Saudijska Arabija pregovara s Izraelom kako bi počeli proces normalizacije odnosa.

Sameh Šukri, ministar vanjskih poslova Egipta, koji ima diplomatske odnose s Izraelom, razgovarao je sa šefom europske diplomacije Josepom Borrelom o “ozbiljnoj eskalaciji na palestinsko-izraelskoj razini”, kazao je glasnogovornik ministarstva u subotu.