Kajtazi: Svi koji negiraju covid-19 su ignoranti i neznalice

Nastavak rada Hrvatskog sabora

Saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi ustvrdio je u četvrtak kako su svi koji negiraju da je covid-19 opasna bolest ignoranti i neznalice.

“To nije bezazlena bolest, da je opasna jasno je iz brojeva koje svakodnevno imamo u Hrvatskoj, Europi i diljem svijeta, nije točno da umiru samo stari i bolesni, svatko tko tvrdi da je to bezazleno običan je ignorant i neznalica”, kazao je u slobodnom govoru Kajtazi, koji je i sam nedavno prebolio tu bolest.

Navodeći da je korona podijelila hrvatsko društvo, istaknuo je kako to mora prestati i pozvao na solidarnost jednih prema drugima.

Nema jasnih planova za cijepljenje

“Koronavirus ne odnosi samo žrtve u zdravlju i životima, već i teške ekonomske posljedice i posljedice za mentalno zdravlje”, rekao je Kajtazi i zahvalio medicinskom osoblju koje se bori protiv koronavirusa.

I Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a ) hvali liječnike i medicinske sestre, no kritizira Vladu. ”Sve se događa stihijski, nepripremljeno i nekoordinirano, upravljanje je loše”, kazala je.

„Sljedeći novi izazov je distribucija cjepiva i osiguravanje da se dovoljan broj ljudi cijepi, no ni tu nema konkretnih i jasnih planova ili procjena kako će se to raditi”, dodala je Mrak Taritaš.

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom (OSI), 3. prosinca, Klub Zeleno-lijevog bloka vladajuće podsjeća da nisu ispunili obećanje o inkluzivnom dodatku. Obećali ste ga na početku prošlog mandata, 2016., obećanje ste ponovili prošle godine, ali se to nije dogodilo, kazao je Vili Matula.

Na donošenje zakona o inkluzivnom dodatku i osobnoj asistenciji poziva i Klub SDP-a. U pandemiji koronavirusa, život OSI je dodatno promijenjen i otežan, prisiljeni su ograničiti kontakte i posjete, kaže Martina Vlašić-Iljkić napominjući da im je pandemija povećala i životne troškove.

„Na nama koji obavljamo dužnosti na svim razinama je da slušamo OSI, da im poboljšamo kvalitetu života, omogućimo maksimalno uključivanje u društvo, koje trebamo senzibilizirati za probleme s kojima se susreću“, kazala je Maja Grba Bujević (HDZ).

Uvedimo kancelarski sustav, imamo gospodina Merkela

Siromaštvo je rastući problem, a potencirano je koronakrizom, ističe Marija Selak Raspudić (Most), pa napominje kako se u razmišljanju o njemu često preskače činjenica da siromaštvo ubija.

Od posljedica siromaštva umire trećina svjetskog stanovništva, siromašne „vole“ i elementarne nepogode, potresi, poplave, tsunamiji, upozorila je.

Silvano Hrelja (HSU) je ustvrdio kako smo došli u slijepu ulicu parlamentarizma, pa objasnio na što točno misli – i prije nego je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prošao Vladinu proceduru, mediji su najavili da će proći kroz parlament.

U kojem svijetu živimo kad je sve predvidljivo, zapitao se zastupnik te ustvrdio kako to zapravo govori da Sabor ne znači ništa, da je samo prolazna stanica za zakone.

“Čemu ovakav parlament, uvedimo kancelarski sustav, imamo gospodina Merkela koji će sve rješavati”, rekao je Hrelja nezadovoljan i time što se u Saboru ne prihvaćaju prijedlozi, odnosno „ruka“ oporbe.