Kajtazi: “Ciganin, ali najljepši” – pogrdno i uvredljivo

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi u srijedu je reagirao na knjigu Kristijana Novaka “Ciganin, ali najljepši” i istoimenu predstavu, ocijenivši da pridonose stereotipiziranju Roma koji često pojam “ciganin” smatraju pogrdnim i uvredljivim.

Identiteti Roma, korišteni u predstavi, nisu dobro interpretirani i predstavljeni, te se ograničen način života na određenom području poistovjećuje s cijelom romskom zajednicom koja nije homogena i koja se, u najvećem broju slučajeva, ne identificira s pojmom “ciganina”, navodi Kajtazi u priopćenju.

Napominje kako u početku nije htio reagirati na Novakovu knjigu, a zatim ni na istoimenu predstavu u zagrebačkom HNK, imajući u vidu kako između navedenog i manjine koju zastupa ne postoji poveznica te da je korištenje naziva “cigan” romska zajednica jasno odbila na Prvom svjetskom kongresu Roma, u Londonu 1971. godine.

No, zbog brojnih zahtjeva za reakcijom i s obzirom na vlastite stavove, u priopćenju ističe kako se nada da će u budućnosti biti što manje takvih slučajeva i potrebe za takvim reakcijama.