Kadroviranje na Fakultetu hrvatskih studija iz sjene

Potaknuti brojnim reakcijama iz akademske zajednice povodom objavljenoga teksta “Tko je predstavljao Fakultet hrvatskih studija u Senatu Sveučilišta mimo odluka Fakultetskoga vijeća”, donosimo nastavak priče.

U međuvremenu smo dobili potvrdu da je prof. Džinić na prosinačkoj sjednici Senata pokušao utjecati na senatore zagrebačkoga sveučilišta te ih, mimo zahtjeva i stava Fakultetskog vijeća, odgovoriti od podrške dekanskog programa prof. Vukelić. Na činjenicu da je u pitanju krajnje neuobičajeno ponašanje, nadovezuje se i činjenica da je ovakvo postupanje bilo navođeno od strane bivšeg prorektora Čovića, koji već mjesecima mobingira prof. Vukelić.

Pretpostavljamo kako je svojim postupcima na Senatu Sveučilišta u Zagrebu Džinić nastojao zadovoljiti ambicije umirovljenog prof. Čovića, ali i zamagliti etički postupak koji je pokrenut protiv njega te protupropisnu proceduru svojih napredovanja u viša zvanja i na radna mjesta.

Naime, sam bivši prorektor sudjelovao je u posljednja dva postupka izbora Džinića u više zvanje i na više radno mjesto. Ti su izbori provedeni protupropisno jer je Džinić najprije bio izabran u polju teologije, potom u poljima teologije i filozofije, da bi na koncu ostvario izbor redovitoga profesora iz polja filozofije i grane filozofije kulture. Izvori sa Sveučilišta nam tumače da napredovanje takve vrste i prelasci iz jednoga u drugo znanstveno polje ili granu nisu niti zakonito niti propisno mogući. Bilo bi naivno tvrditi da je Džinić žrtva sustava, jer je više nego očito da je svjesno i namjerno obmanuo svoga poslodavca. U šest godina od kada je zaposlen na Fakultetu hrvatskih studija vršio je dužnost predstojnika Znanstvenoga zavoda, prodekana za znanost i u konačnici dekana Fakulteta, kada je bez posebnog obrazloženja dao ostavku.

Posebne protekcije koje je uživao trebao je u znak zahvalnosti kapitalizirati na Senatu Sveučilišta, a što je bio samo jedan od koraka u višemjesečnom organiziranom napadu na prof. Vukelić.

Naime, da je bivši prorektor Čović u dogovoru sa Džinićem, savjetnikom dekana i nekim zaposlenicima FHS-a uistinu nastojao utjecati na zakoniti izbor novoga vodstva Fakulteta hrvatskih studija svjedoči jedan od mailova koji je stigao na redakciju čiji sadržaj u jednom djelu ekskluzivno objavljujemo:

„ (…) Dobro je da je Smital [Tvrtko Smital, predsjednik Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja, op. a.] prvopotpisani u Priopćenju Ribićeva sindikata. To ti daje povoda da mu prisvjestiš neke činjenice. Kao prvo da je ona jedina kandidatkinja kao lider jasno definirane ustašoidne skupine te da Rektor pokazuje sklonost da dade suglasnost na njezin dekanski program na idućoj sjednici Senata 13. prosinca. Rektor već više mjeseci kalkulira i odugovlači s tom odlukom, ali sada mora prelomiti. Nemam pouzdanih informacija što je Rektor naumio učiniti, ali postoje procjene da je odugovlačio kako bi taj prljavi posao obavio u atmosferi predbožićnjeg meteža. Sklon sam vjerovati takvoj procjeni. To znači da je krajnji čas za neku eksplicitniju i ofenzivniju akciju Ribićeva sindikata. Tekst u Teleskopu izvrstan je povod za takvu akciju. Možda bi najbolja forma bilo otvoreno pismo rektoru. To bi Rektora moglo odvratiti od njegove pokvarene zamisli da nam Vlatku Vukelić podvali kao božićnji poklon. Jedino što bi trebalo brzinski djelovati. Čujemo se predvečer. AČ.“

Osim što je u e-poruci potvrdio organizirani upliv u difamaciju prof. Vukelić, bivši prorektor je jasno iznio mišljenje o radu novoga vodstva Sveučilišta u Zagrebu, kao i samog rektora Lakušića. Iz sadržaja poruke iščitava se pokušaj upravljanja Senatom zagrebačkog Sveučilišta i organiziranog pritiska nad članovima zagrebačke sveučilišne zajednice putem sindikalne zajednice (NZVO).

Po svemu, riječ je o obliku organiziranog nanošenja štete pojedincima i institucijama, čemu se Fakultet hrvatskih studija jasno suprotstavio. Ostaje vidjeti kako će se ovakvoj društvenoj devijaciji suprotstaviti ostale sveučilišne institucije i državna tijela.

N