Južnokorejski predsjednik: Denuklearizacija je put prema miru

Hina

Denuklearizacija korejskoga poluotoka je “put prema miru i naš cilj”, rekao je u srijedu ujutro južnokorejski predsjednik Moon Jae-In, dan nakon susreta predstavnika Južne i Sjeverne Koreje.

“Moramo nastaviti naše napore kako bi se Olimpijske igre održale u miru”, izjavio je Moon na konferenciji za novinare. “Moramo miroljubivo riješiti sjevernokorejsko nuklearno pitanje”, dodao je.

Sjeverna Koreja najavila je u utorak da će poslati izaslanstvo na Zimske olimpijske igre koje se održavaju u veljači u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.

Južnokorejski predsjednik rekao je da je spreman na sastanak sa sjevernokorejskim čelnicima, ostvare li se uvjeti za to.

“U dobrim uvjetima, mogu sudjelovati na bilo kakvom summitu”, rekao je Moon na drugoj konferenciji za novinare koju je održao nakon dolaska na vlast u svibnju.

“Ali to neće biti načelan sastanak. Da bi se održao sastanak na vrhu, moraju se stvoriti dobri uvjeti i zajamčiti neki rezultati”.

Predsjednik lijevog centra uvijek je bio naklonjen dijalogu sa Sjevernom Korejom, razilazeći se tako s vrlo čvrstim stajalištima bivše predsjednice, konzervativke Park Geun-Hye.

Sjedinjene Države planiraju, međutim, oštre mjere prema Sjevernoj Koreji ističući da denuklearizacija mora biti preduvjet za bilo kakve pregovore.

“Ne razlikujemo se u mišljenju sa Sjedinjenim Državama”, izjavio je Moon. “Sjedinjene Države u potpunosti su podupirale međukorejske razgovore i izrazile nadu da pridonose rješavanju sjevernokorejskoga nuklearnog pitanja”, rekao je. (Hina)