Južna Koreja zaustavila propagandne emisije na granici sa Sjevernom

HINA/EPA

Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo je u ponedjeljak kako je zaustavljeno propagandno emitiranje na granici sa Sjevernom Korejom kako bi se stvorila mirna atmosferu uoči prvog međukorejskog summita u ovom desetljeću, a koji će se održati u petak, prenosi Reuters.

I Sjeverna Koreja emitira svoje propagandne emisije na granici, no dužnosnik ministarstva obrane kazao je kako ne može potvrditi da je i Sjever prestao s emitiranjem.

U veljači je Sjeverna Koreja smanjila obujam svoje granične propagande nakon svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

“Nadamo se da će ova odluka dovesti do toga da obje zemlje zaustave međusobnu kritiku i propagandu te doprinesu stvaranju mira i novog početka”, poručili su u ponedjeljak iz južnokorejskog ministarstva obrane.

Nisu pojasnili hoće li se emitiranje nastaviti nakon ovotjednog summita između južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Prvi put u više od dvije godine južnokorejske emisije, koje uključuju mješavinu vijesti, južnokorejsku pop glazbu i kritiku sjevernokorejskog režima, u ponedjeljak su zaustavljene.

Sjeverna Koreja je u subotu priopćila kako je suspendirala nuklearne i raketne testove i zatvorila poligon za testiranje.

Američki predsjednik Donald Trump, koji bi se uskoro trebao sastati s Kim Jong Unom, pozdravio je najavu, ali je upozorio da je potreban veći napredak. “Daleko smo od zaključka o Sjevernoj Koreji, možda će stvari funkcionirati, a možda neće – vrijeme će pokazati”, poručio je Trump na Twitteru. (H)