Južna Koreja razmotrit će privremeno ukidanje sankcija Sjevernoj radi Olimpijskih igara

Foto: Hina

Južna Koreja priopćila je u utorak da će razmotriti privremeno ukidanje sankcija protiv Sjeverne Koreje ako je to potrebno kako bi se olakšao dolazak Sjevernokorejaca na Zimske olimpijske igre sljedeći mjesec u Pjongčangu.

Južna Koreja jednostrano je zabranila ulazak u zemlju nekolicini sjevernokorejskih dužnosnika kao odgovor na nuklearne i balističke testove Pjongjanga.

Ako Seul mora poduzeti korake kako bi pomogao da Sjevernokorejci dođu na Olimpijske igre, razmotrit će ih zajedno s Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda i drugim relevantnim zemljama, rekao je ministar vanjskih poslova Roh Kyu-deok na redovitom brifingu.

Sjeverna Koreja rekla je tijekom rijetkih međukorejskih razgovora u utorak da će poslati izaslanstvo visokih dužnosnika, sportaša i navijača na Olimpijske igre u Pjongčangu, koje će se održati od 9. do 25. veljače.

“Što se tiče Pjongčanga, Sjeverna Koreja je poručila da će poslati visoku delegaciju, sportaše koji će predstavljati Olimpijski odbor Narodne Republike, navijačku skupinu, umjetničku trupu, skupinu posjetitelja, demonstracijsku taekwondo ekipu i skupinu novinara”, izjavio je po završetku prvog dijela pregovora dviju Koreja u pograničnom sjevernokorejskom gradiću Panmunjomu visoki južnokorejski dužnosnik Hae-sung Chun. (Hina)