Južna Koreja pozdravila summit Trumpa i Kima kao “razgovore stoljeća”

EPA/JEON HEON-KYUN

Stanovnici Južne Koreje pljeskom su u utorak popratili povijesni susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kima Jonga Una u Singapuru, a lokalni mediji ocijenili su da se radi o “razgovorima stoljeća”.

Kad je krenuo povijesni sastanak dvojice čelnika u Singapuru, snimke Trumpa i Kima kako se rukuju i tople riječi koje su razmijenili izazvale su oduševljenje u Seoulu i nade u nov početak odnosa s Pjongjangom.

“Nadamo se da će summit biti uspješan i da će nam donijeti potpunu denuklearizaciju, mir i novo doba u odnosima između dviju Koreja i Sjedinjenih Država”, izjavio je južnokorejski predsjednik  Moon Jae-in.

Moon, čiji su prethodni susreti s Kimom otvorili put summitu u Singapuru, smiješio se i pljeskao zajedno sa svojim ministrima dok su uživo gledali tv prijenos susreta Trumpa i Kima.

Kako je objavio njegov ured, južnokorejski predsjednik proveo je “besanu noć”, prepun uzbuđenja zbog povijesnog sastanka i prvog susreta američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika koji je ikada održan.

List na engleskome Korea Times pozdravio je susret kao korak ka smanjenju napetosti na Korejskom poluotoku, podijeljenom između komunističkog Sjevera i demokratskog Juga već skoro 70 godina.

“Dvojica čelnika svakako su pod velikim pritiskom kako bi razgovor stoljeća postigao uspjeh”, navodi list u uvodniku.

Od Korejskog rata 1950-53. Južna Koreja izrasla je u jednu od najprosperitetnijih zemalja Azije, dok je izolirana Sjeverna Koreja došla u situaciju gospodarske stagnacije ali i prijetnje svojim susjedima razvojem programa nuklearnog naoružanja.

“Nadamo se da će današnji summit ostvariti napredak i otvoriti novo doba mira i prosperiteta”, dodaje list.

Brojni Južnokorejci gledali su tv prijenos susreta u Singapuru na ekranima javnim mjestima poput željezničke postaje u Seoulu i uzvicima odobravanja i pljeskom pozdravili Trumpov i Kimov srdačan susret.  (H)