Južna Afrika otimat će zemlju seljacima

Nedavno je u južnoafričkom parlamentu prihvaćen zakonski prijedlog EFF prema kojem će država moći zaplijeniti poljoprivrednu zemlju bijelih zemljoradnika bez naknade.

Za ovaj prijedlog glasalo je 241 zastupnik, a protiv je bilo 83 zastupnika od 324 koliko je ukupno prisustvovalo sjednici. (Južnoafrički parlament se sastoji od 400 zastupnika.)

Osim stranke predlagatelja, krajnje lijeve stranke EFF-a koja se borbi protiv kapitalizma i imperijalizma, što u prijevodu znači otimanje zemlje, rudnika, banaka i drugih kompanija vlasnicima (i crnima i bijelcima), kojeg vodi Julijus Malemo, ovaj prijdelog je podržao i ANC, glavna vladajuća stranka koja se borila protiv aparthejda i koju je podupirao SSSR, stranka je to pokojnog Nobelovca za mir i prvog predsjednika izabranog općim pravom glasa, Nelsona Mandele, koja neprekinuto vlada Južnoafričkom republikom od travnja 1994. god., tj. od ukidanja aparthejda i prvih slobodnih izbora.

Stranka je izgubila na popularnosti zbog mnogobrojnih korupcijskih skandala (preko 700!) prethodnog predsjednika stranke i države, Jacoba Zume, koji je između ostalog potrošio 15 milijuna dolara iz državnog budžeta za obnovu i uređenje svoje kuće.

Kako bi razumjeli kakve će posljedice po JAR imati zakon koji će de facto legalizirati otimačinu zemlje, možemo zaviriti u susjedni Zimbabve.
Tokom 1990-ih, nova vlast ZANU-PF otima farme bijelim zemljoradnicima i dodjeljuje ih crnom stanovništvu, najviše stranačkim predsjednicima Robertu Mugabeu (15 farmi) i Simonu Muzendi (13 farmi) a zatim i stranačkim veteranima koji su se borili u ratu protiv bjelačke vlasti Rodezije (ista država, drugi naziv) i koji pojma nisu imali kako upaliti traktor, a kamoli voditi farmu.

Treba napomenuti kako je u tom ratu komunistička NR Kina podržavala ZANU, a SSSR stranku ZAPU, koja je predstavljala suparnički crnački narod Rodezije/Zimbabvea.

Rezultat je bio očekivan: dok je Rodezija bila „žitnica Afrike“, u Zimbabveu je zavladala nestašica hrane. Uz tiskanje novca kako bi namirili troškove vojske koja je ratovala u Kongu i korupciju (doslovno, tiskali su novce kako bi ih podijelili sebi!) vlast Roberta Mugabea je upropastila državu.
Otimanje zemlje, nasilje i kolaps gospodarstva i društva učinilo je život u Zimbabveu nemogućim za bijelo stanovništvo, koje je iselilo većinom u susjednu Južnoafričku republiku i prekooceanske zemlje.
Ukoliko eksproprijacija zemlje postane zakon i u Južnoafričkoj republici, za očekivati je egzodus bijelog stanovništva u prekooceanske zemlje, pa tako i u zemlje EU.

Pitanje koje se postavlja je: Mogu li južnoafrički bijelci (govornici afrikaansa i engleskog jezika) biti naseljeni i u Hrvatsku te integrirani u hrvatsko društvo i na taj način pridonijeti demografskom oporavku Hrvatske?

Marko Banfić