Jutro u Saboru: verbalni sukob Marasa i Radina

Izvor: Nacionalno

Sabor je u ponedjeljak sjednicu nastavio stankama, a potom bi trebala uslijediti rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kojem je cilj definirati OPG kao prepoznatljiv i prihvaćen organizacijski oblik poljoprivrednika te proširenje djelatnosti OPG-a.

Na početku sjednice zastupnici su uobičajeno zatražili stanke, a jednu od njih da bi govorio o Istanbuslkoj konvenciji zatražio je nezavisni Željko Glasnović, koji je govorio o takozvanoj rodnoj ideologiji i izazvao reakcije SDP-a, čiji se Gordan Maras i verbalno sukobio s potpredsjednikom Sabora Furiom Radinom.

Maras je rekao da on neće trpiti nasilje, a zaradio je dvije opomene jer je Radin ustvrdio da je višekratno kršio Poslovnik.

“Nameće nam se rodna ideologija i to je protivno Ustavu RH. U Bugarskoj su svi napisali peticiju protiv te Konvencije. Što se krije iza te Konvencije? Jedna novinarka u Kanadi je istražila kako je cilj razbiti stvarnost dva spola”, dio je onoga što je o Istanbulskoj konvenciji rekao Glasnović.

Bojan Glavašević je rekao kako je je Glasnović povrijedio pravila ponašanja u Saboru. “RH je demokratska država, ona nije nikakav kalifat. Gospodin konstantno vrijeđa manjine. Ovo je bilo zastrašujuće. Mislim da je krajnje vrijeme da dobije opomenu”, rekao je Glavašević predsjedavajućem Furiu Radinu.

Gordan Maras je nastavio s kritikama Radinu. “Zabrinjava me što vi ne reagirate na ovakve zastrašujuće izjave o rezoluciji koju je prihvatilo Vijeće Europe”, rekao je. A onda se nastavila prepirka između Marasa i Radina.

Radin: Nisam se složio s onim što je rekao gospodin Glasnović, ali ne dam opomenu.

Maras: Onda se ne trebamo ni čuditi što gospodin Glasnović ovako nastupa u Saboru.

Radin: Kad ja govorim, vi morate prestati. Nemojte polemizirati sa mnom. Nemojte polemizirati sa mnom.

Ubrzo nakon toga Radin je dao opomenu Marasu – najprije prvu, a ubrzo i drugu te mu je naredio da se makne s govornice. Maras to nije želio učiniti pa je Radin prekinuo sjednicu i odredio nastavak u 10 sati.

Zakonom se utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te način i uvjeti za upis u Upisnik OPG-a, odgovornost i prava nositelja OPG-a i članova OPG-a, nadležna tijela i nadzor u primjeni zakona.

Zbog obimnog dnevnog reda koji ih očekuje do uskršnje stanke, saborski zastupnici plenarni radni tjedan, umjesto uobičajene srijede, započinju već u ponedjeljak, a u utorak bi konačno trebala biti i sjednica saborskog Odbora za Ustav na temu amandmana na prijedlog novog saborskog Poslovnika. (H)