Povezite se

Vijesti

Jutarnji list: Omejec si nezakonto potpisala četiri plaće

Objavljeno

-

Visoki upravni sud je i pravomoćno presudio – bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec nezakonito je nakon odlaska iz Ustavnog suda primala naknadu u visini svoje dužnosničke plaće, koju je uz to sama sebi dodijelila i potpisala, piše u srijedu Jutarnji list.

Visoki upravni sud time je pravomoćno potvrdio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa donesenu prije dvije godine, u mandatu Dalije Orešković, ističe dnevnik.

Prema odluci Povjerenstva, Jasna Omejec, kojoj je mandat sutkinje i predsjednice Ustavnog suda istekao 6. lipnja 2016. nije imala pravo šest mjeseci primati naknadu u visini pune plaće koju je imala kao predsjednica Ustavnog suda jer je imala ugovor o povratku na svoje ranije radno mjesto na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Pravo na šest mjeseci pune dužnosničke plaće plus šest mjeseci polovice te plaće imaju samo oni dužnosnici kojima nakon isteka mandata nije zajamčen povratak na prijašnje radno mjesto. Omejec je, ističe se u pravomoćnoj presudi, imala pravo na naknadu u visini dužnosničke plaće najdulje dva mjeseca nakon odlaska s Ustavnog suda, dakle najkasnije do 7. kolovoza 2016., dok se ne riješe tehničke pojedinosti oko njezina povratka na staro radno mjesto na fakultetu.

Četiri mjesečne naknade koje je primila od 7. kolovoza d0 1. prosinca 2016. primila je nezakonito. Pravomoćnom presudom Visokoga upravnog suda koje je donijelo tročlano vijeće, u sastavu Boris Marković kao predsjednik te sutkinje Mirjana Juričić i Blanša Turić kao članice, propao je i zadnji pokušaj bivše predsjednice Ustavnog suda Omejec da poništi za nju neugodno rješenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Kad je u rujnu 2017. donijelo tu odluku, Povjerenstvo nije više moglo Omejec novčano kazniti jer je proteklo više od godinu dana od njezina odlaska s čela Ustavnog suda, ali odluku je, kao i sve druge, javno objavilo. Premda nije financijski kažnjena, Omejec je uložila izniman napor da sudskim putem poništi odluku Povjerenstva, donosi Jutarnji list.

(Hina)

Crna Kronika

Nakon svađe na Slavonskoj pucao iz automatske puške

Published

on

Zagrebačka policija prijavila je u petak 58-godišnjaka koji je nakon svađe s trojicom muškaraca na Slavonskoj aveniji ispalio hitac iz automatske puške.

Osumnjičeni se u utorak oko 16,30 sati posvađao i naguravao s trojicom muškaraca na parkiralištu ugostiteljskog objekta na Slavonskoj aveniji, nakon čega je iz prtljažnika mercedesa pulskih oznaka uzeo automatsku pušku i ispalio jedan hitac kako bi ih zastrašio. Nakon što je ispalio hitac, 58-godišnjak se udaljio, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 58-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.       

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Stožer: 62 novozaraženih

Published

on

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježene 62 novozaražene osobe koronavirusom te je trenutno 533 aktivnih slučajeva oboljenja, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među aktivnim slučajevima je 122 pacijenta na bolničkom liječenju, a na respiratoru je sedam pacijenata. Nema preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5466 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 155 preminulo, a 4758 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 2052 osobe. Do danas je ukupno testirano 126.410 osoba, od toga 1093 u posljednja 24 sata, stoji u priopćenju Stožera.

Ucitavanje vijesti

BIH

Stanje u Bihaću “nikad gore”, vlasti zbog migranata najavljuju radikalne mjere

Published

on

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je u petak kako je stanje u tom gradu ali i cijeloj Unsko-sanskoj župniji najgore do sada zbog velikog priljeva ilegalnih migranata te zbog činjenice da vlasti u BiH ne poduzimaju ništa kako bi kontrolirale taj problem.

“Situacija nikada nije bila gora. Imamo svakodnevni nekontrolirani priljev migranata i nekoliko tisuća ljudi na ulicama, javnim površinama i po napuštenim objektima. Ponovo smo ostavljeni sami sebi u ovoj situaciji”, kazao je Fazlić novinarima nakon sastanka posebne operativne skupine na županijskoj razini koja je uspostavljena zbog koordiniranja mjera potrebnih radi suočavanja s migrantskom krizom.

Procjena je lokalnih vlasti kako samo u Unsko-sanskoj županiji sada boravi najmanje sedam tisuća ilegalnih migranata. Tek za polovicu od tog broja ima mjesta u ranije uspostavljenim prihvatnim centrima pa oko četiri tisuće migranata luta ulicama Bihaća, Cazina i Velike Kladuše, spava po parkovima i u napuštenim objektima i bez ikakvih uvjeta za održavanje osobne higijene.

Svi oni tamo čekaju priliku da pokušaju prijeći granicu s Hrvatskom.

Tako veliki broj ilegalnih migranata u malim gradskim sredinama Unsko-sanske županije sve je veći sigurnosni problem jer su učestali izgredi u kojima oni sudjeluju a posebice su učestali međusobni obračuni i krađe.

Glasnogovornik županijske policije Ale Šiljdedić kazao je kako je između 80 i 90 posto policijskih intervencija sada uvjetovano ponašanjem migranata.

Gradonačelnik Bihaća kazao je kako su u Unsko-sanskoj županiji i dalje prepušteni sami sebi pa su stoga prisiljeni razmišljati i o “radikalnim mjerama”.  

“Spremni na radikalne poteze. Migranti moraju biti izmješteni s gradskih ulica i apsolutno nas više ništa drugo ne zanima”, kazao je Fazlić.

Pojasnio je kako će u ovoj županiji najvjerojatnije ponovo posegnuti za mjerama poput uspostave improviziranih kampova u koje će onda policija dovoditi migrante nakon što ih skloni s ulica.

Ranije je takav kamp postojao na lokalitetu Vučjak na obroncima Plješevice no on je prošle godine rasformiran zbog nehumanih uvjeta koji su tamo vladali a migranti su prebačeni u druge privremene no bolje opremljene smještajne centre, uglavnom u okolici Sarajeva.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije