Jurković o ovrhama bolnica: Situacija je ozbiljna, ovaj problem nije od jučer

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković gostovao je u Dnevniku kojom je prilikom govorio o situaciji s ovrhama u hrvatskim bolnicama zbog neplaćanja lijekova.

Novac za pokrivanje duga Opće bolnice u Kninu čiji je račun ovršen zbog duga od oko milijun kuna veledrogeriji Medika osigurat će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Šibensko-kninska županija. Na pitanje je li to rješenje, Jurković odgovara: “Svakako je to jedina mogućnost. No ja bih bio miran da je u pitanju samo kninska bolnica, no situacija je ipak nešto složenija. Neke bolnice duguju i preko 1000 dana”. 

“Mislim da je situacija vrlo ozbiljna. Mi moramo biti iskreni i kokrektni, ovo nije problem od jučer, ovaj problem se proteže kroz jedan duži vremenski period i on sad kulminira. Mi u ovoj situaciji imamo 20-30 posto skuplji lijek nego što bi on bio da imamo normalne rokove plaćanja”, pojašnjava Jurković. 

Jurković smatra kako je vrijeme da se ozbiljno sjedne i nađe konkretno rješenje. 

“Hrvatska kroz cijenu lijekova vrlo skupo plaća cijenu kapitala. Mislim da treba razmišljati o situaciji clean starta da se na međunarodnom tržištu zadužimo i podmirimo sadašnja dugovanja”, istaknuo je Jurković. 

Poslovanje bolnica je, rekao je Jurković, znatno otežano. “Vi imate situaciju da mi nismo dizali cijenu usluga već gotovo dvije godine. Cijena zdravstvene usluge je ostala praktično ista, a povećanje troškova se prelilo na limite bolnica”, pojasnio je. 

Jurković se ne slaže s tezom da su županije kao suvlasnici bolnica loši gospodari. 

“Mi nismo socijalno preosjetljiva država. Ovakvo zdravstvo ima gotovo cijela Europa osim Nizozemske. Hrvatska danas izdvaja za zdravstvo duplo manje od Slovenije. Mislim da je vrijeme da ozbiljno sjednemo i da dovedemo poslovanje u neke normalne uvjete”, kazao je zaključno Jurković. 

Nacionalno/N1