Juričan i Grabar-Kitarović ostavili najbolji dojam – ankete na portalima

Sučeljavanje predsjedničkih kandidata na HRT-u

U anketnim izjašnjavanjima vodećih internetskih portala čitateljima su u sinoćnjem sučeljavanju na HTV-u najbolji dojam ostavili Dario Juričan, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, dok je podbacio jedan od favorita Miroslav Škoro. 

Predsjednički kandidati Dario Juričan i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ostavili su najbolji dojam na čitatelje triju različitih portala, Zoran Milanović osvojio je dvije ankete, a Ivan Pernar jednu.

Najlošiji dojam ostavili su Anto Đapić i Nedjeljko Babić, koji su na sedam različitih portala bili na začelju.

Internetski portali uglavnom su postavili pitanje svojim čitateljima tko im se najviše svidio, tko je ostavio najbolji dojam, ili tko je po njima pobijedio svojim odgovorima.

Prema anketi portala Index.hr najbolji dojam na sučeljavanju ostavio je Dario Juričan s oko 22.500 pozitivnih glasova, drugi je Zoran Milanović s njih više od 15 tisuća, a treći Mislav Kolakušić sa 9700. Na začelju Indexove ankete je Kolinda Grabar-Kitarović s oko 19 tisuća negativnih glasova, blizu nje su još Anto Đapić s 15 tisuća, Miroslav Škoro s 13,3 tisuće i Nedjeljko Babić s oko 11,5 tisuća.

Čitatelji internetskog portala N1 televizije najviše su glasova dali Kolindi Grabar-Kitarović. Drugi je Zoran Milanović, a treći Dario Juričan. Na začelju su Nedjeljko Babić, Anto Đapić, i Dejan Kovač. U njihovoj anketi do sada je glasalo oko osam tisuća čitatelja.

Jutranji list na svojem je internetskom izdanju pitao čitatelje tko im je ostavio najbolji dojam. Najviše glasova dobila je Kolinda Grabar-Kitarović, na drugom je mjestu Zoran Milanović, a treći je Dario Juričan. Najmanje postotke imaju Nedjeljko Babić, Anto Đapić i Dejan Kovač. U anketi tog lista sudjelovalo je preko 43 tisuće čitatelja.

Internetsko izdanje Novog lista u svojoj je anketi pitalo čitatelje tko je bio najbolji od kandidata. Prvi je Zoran Milanović, drugi je Dario Juričan, a treći Mislav Kolakušić. Kandidati s najmanje glasova su Anto Đapić, Nedjeljko Babić, Dejan Kovač, te Ivan Pernar. U anketi je sudjelovalo preko 12 tisuća čitatelja.

Čitatelji T-portala najviše su glasova dali Kolindi Grabar-Kitarović. Na drugom je mjestu Zoran Milanović. U borbi za treće mjesto izjednačeni su Dario Juričan i Miroslav Škoro. Najmanje glasova imaju Nedjeljko Babić, Anto Đapić, Dejan Kovač i Ivan Pernar.

U anketi Net.hr-a, u kojoj je sudjelovalo preko 17,500 čitatelja, pobijedio je Zoran Milanović. Drugi je Dario Juričan, a na trećem je mjestu Dalija Orešković. Na začelju su Anto Đapić, Nedjeljko Babić, i Dejan Kovač. 

Na portalu Slobodne Dalmacije pobjedu je odnio Dario Juričan. Drugi je izbor bio Zoran Milanović, a treća je aktualna predsjednica Grabar-Kitarović. Najmanje glasova imaju Anto Đapić i Nedjeljko Babić.

U internetskoj anketi RTL televizije najviše glasova od 3600 čitatelja dobio je Ivan Pernar, drugi izbor bio im je Zoran Milanović, a na trećem je mjestu Miroslav Škoro. Najmanje glasova dobili su Nedjeljko Babić, Dejan Kovač, Anto Đapić, i Katarina Peović. 

Prema anketi portala 24 sata prvi izbor čitatelja bio je Dario Juričan. Drugi je Zoran Milanović, a treće mjesto dijele Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro. Najmanje glasova dobili su Anto Đapić, Nedjeljko Babić, Dejan Kovač i Katarina Peović. U anketi je sudjelovalo preko 45.700 čitatelja.

Internetske ankete nisu znanstveno utemeljene, jer u svojoj izradi nemaju složene statističke parametre, a što je internetskim anketama nemoguće. U internetskim anketama moguće su razne tehnološke manipulacije, poput izmjene IP adrese koja daje mogućnost glasanja više puta za istog kandidata.