Jurčić: Nije bitno tko je vlasnik Agrokora, nego gdje će Hrvati raditi

Agrokor je puno uložio u kapacitete – oni možda jesu preplaćeni, ali postoje, podsjetio je gostujući u Studiju 4 HRT-a ekonomski analitičar i bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić. Upozorio je na opasnost od Agrokorovih konkurenata – oni, kaže, mogu biti zainteresirani za otkup njegovih kompanija da dobiju tržište, a da ne moraju puno uložiti.

Agrokor ima domaću proizvodnju i domaću zaposlenost, međutim mi smo sada u EU, njegovi konkurenti imaju kapacitete veće nego cijela Hrvatska i rade u prosjeku s 80 posto kapaciteta. Znači, njegovi konkurenti iz Europe mogu podmiriti hrvatsko tržište proizvodima koji rade kompanije Agrokora, a da ne ulože ni jednu kunu više u svoje kapacitete. Oni mogu povećati prodaju, a da ne povećaju troškove. Mogu biti zainteresirani da otkupe te kompanije da dobiju tržište, a da ne moraju uložiti nikakve posebno velike iznose. To je jedna opasnost, i na to Vlada treba paziti – kako će završiti taj konačni ishod, kome će te kompanije pripasti. Vlada se mora brinuti za domaću proizvodnju i domaću zaposlenost. S druge strane kada se gleda, Hrvatima neće ništa nedostajati, jer Europa može snabdijevati Hrvatsku robom, to nije problem. Problem je jedino gdje će Hrvati raditi. Neće biti bitno je li vlasnik Hrvat ili netko drugi, bitno je da se osigura da proizvodnja, bila u hrvatskim ili stranim rukama, radi punim kapacitetima. Hrvatska ima najmanju potrošnju, osim Bugara, u EU. Za očekivati je da će hrvatska potrošnja rasti na 40 ili 50 milijardi eura i taj dio kolača je svima zanimljiv. Vladi treba biti cilj da se to u što većoj mjeri isporučuje iz hrvatske proizvodnje, objašnjava Jurčić.

Kako se bliži trenutak u kojem će izvanredna uprava Agrokora objaviti nalaze revizije, pojačava se aktivnost na blogu Ivice Todorića. Upire prst u Vladu, ministricu Dalić i povjerenika Ramljaka. Tvrdi da su dokumenti koje je objavio Jutarnji list, a koji govore u prilog tezi da je Todorić tražio pomoć od vlade – falsifikati te da će se sutra pokazati tko je u pravu.

Jurčić, koji je od samog početka podržavao Lex Agrokor, zakon za koji Todorić sada tvrdi da je omogućio pljačku te kompanije, danas kaže kako je on trebao poslužiti kao “smirujući lijek” – da se svi zainteresirani dogovore kako riješiti situaciju. Sada kaže i kako mu je teško procijeniti je li trebalo donijeti baš Lex Agrokor jer “nije bio direktno uključen i nije vidio težinu problema”. Tvrdi da nije jedan od 180.000 čitatelja Todorićeva bloga, ali njegov je sadržaj ionako neizbježan u medijima.

Jurčić kaže i kako 2015. i 2016. nije bilo značajnijih promjena u poslovanju Agrokora te da ih ne bi trebalo biti ni 2017. Po njemu je postojalo dovoljno vremena da se i s Vladom, kao i s dobavljačima i investitorima reorganizira poslovanje, da se obveze koje dolaze 2018. godine mogu riješiti bez velikih problema.