Juncker kaže da EK želi pomoći i da ne tvrdi da je bilo Hrvatska ili Slovenija u pravu

FaH

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu u Bruxellesu da Komisija ne kaže tko je u pravu u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, a premijer Andrej Plenković je poručio da nije realno očekivati provedbu arbitražnog sporazuma

“Mi ne kažemo Slovenija je u pravu ili Hrvatska je u pravu, Komisija je tu da pomogne. Želimo pomoći u rješavanju toga i mislim da ćemo i moći to učiniti”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je sudjelovao na radnom ručku s kolegijem povjerenika.
Juncker je dodao da je u Europskom parlamentu prošli tjedan spomenuo da se granična pitanja na Balkanu moraju riješiti prije ulaska novih članica u EU. “To je vrlo komplicirano pitanje, koje u zapadnoj Europi ne razumiju niti su ikada pokušali razumjeti tu regiju, a čak ni oni koji žive tamo to ne razumiju”, rekao je Juncker.

Premijer Plenković je podsjetio da je Hrvatska iz dobro poznatih razloga izišla iz arbitražnog procesa 2015. godine jednoglasnom odlukom Sabora.

“S te strane računati na opciju kojom bismo mi sada tek tako mogli prihvatiti arbitražnu presudu nije realno. Ono što je realno jest da postignemo dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je hrvatska strana predstavila Sloveniji određene ideje i da je hrvatski prijedlog odličan temelj za dogovor.

“Istodobno, smatramo da nije dobro poduzimati jednostrane korake, a najgori scenarij je kada se problem koji postoji između država prenosi na naše sugrađane. Zbog toga mi je iskreno žao i smatram da se to nije trebalo dogoditi, a ovdje se referiram na kazne koje se upućuju ribarima. Mi smo to napravili jer štitimo naše nacionalne interese, ali ne osjećamo se ugodno da se nalazimo u takvoj situaciji.

Mi, obrnuto, pozivamo i ovaj put uz potporu predsjednika Junckera kolegu (slovenskog premijera Miru) Cerara da sjednemo za stol s našim timovima i da pokušamo naći rješenje koje će biti dobro za Hrvatsku i Sloveniju. Mislim da i jedna i druga zemlja imaju važnih tema, a na europskoj agendi ima puno relevantnih i značajnijih točaka na kojima imamo zajednički i jedinstven stav”, rekao je Plenković. (H)